Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arizona Son Blockchain Yasa Tasarısını Onayladı

ABD eyalet valisinin onayı ve yeni yasaların yürürlüğe girmesiyle Arizona şirketleri artık verilerini blockchain üzerinde tutup, sonrasında paylaşabiliyor.

“Sistemlerdeki yazılı ve saklanmış verinin blockchain teknolojisi kullanarak tanınabilmesi” amacıyla oluşturulan yasa tasarısı ilk olarak Arizona Revize Tüzükleri üzerinde değişiklikler yapan Temsilci Jeff Weninger tarafından sunulmuştu. Vali Doug Ducey’in tasarıyı 3 Nisan’da imzaladığı biliniyor.

Arizona Temsilciler Meclisi tasarıyı tanıtılmasından sonra 8 gün içinde kabul etti ve ardından senato da yaklaşık bir ay içinde aynı kararı aldı. Senatonun kararı oy birliği ile alınırken, Temsilciler Meclisi’nden 4 kişinin ret oyu verdiği açıklandı.

Değişiklikler, Arizona blockhain ve akıllı sözleşmeler üzerindeki kayıtlı imzaları yasal doküman olarak tanımaya başlamasından sonra gelecek. Ayrıca Ducey tarafından onaylanan yasa, bu imzaların yasal elektronik imzalar olarak nitelendirilmesine izin veriyor, bu da bireylerin belge ve sözleşmeleri blockchain üzerinde imzalayabileceği anlamına geliyor.

Yeni mevzuat ABD eyalet hükümetleri genelinde blockchain uygulamalarına karşı hızla artan bir ilgiyi de beraberinde getiriyor.

Delaware kanun yapıcıları 2017’de de benzer tasarılar düzenlemiş ve onaydan geçirmişti. Eyalet böylece ABD’de blockchain üzerinde hisse senedi alımı ve satımı yapmaya hukuki dayanak sağlayan ilk eyalet unvanına sahip.

Ayrıca geçtiğimiz yıl, New York’ta bir kanun yapıcı blockchain uygulamalarının veri depolama amaçlarını değerlendirmek üzere 4 yasa tasarısı hazırlamıştı.

Yine benzer şekilde Nebraska parlamentosuna 2018’in başlarında bir kanun teklifi sunulmuştu, kabul edilmesi durumunda bu kanun da eyaletin blockchain üzerinde saklanan akıllı sözleşmeleri ve belgeleri tanımasını sağlayacak. Dahası, “akıllı sözleşmeleri yetkilendirecek ve tanımlama yapacak” olan tasarı hükümete dağıtık defter teknolojisini edinme ve kullanma fırsatı da yaratacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment