Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Büyük Bankası Blockchain ile Daha Hızlı İşlem Yapacak

Çin’in devlete ait dört büyük ticari bankasından bir tanesi ve dünyanın fon büyüklüğü olarak en büyük bankası olan The Industrial and Commercial Bank (ICBC), son zamanlarda finansal varlıkların takası için bir blockchain sisteminin patentini almaya çalışıyor.

Banka tarafından Ocak ayında başvurusu yapılan ve geçtiğimiz Cuma günü açıklanan patente göre sistem, katılımcı kurumların dağıtılmış bir ağ oluşturmak üzere düğüm (node) görevi görebileceği bir platformu öngörmektedir.

Herhangi bir kurumdan herhangi bir kullanıcı bir işlem isteğini başlattığında, her bir düğümün gönderenin hesap bakiyesi, adı ve işlem tutarı dahil olmak üzere sağlanan bütün bilgilere dayanarak işlemi doğrulaması için, akıllı bir sözleşmeyi tetikler. Ağ, önceden belirlenmiş bir eşiğin üzerinde fikir birliği (consensus) için katılımcı düğümlerden yeterli geçerlilik sağlandığında, bir işlemin tamamlanmış sayılacağını düşünecektir.

Bu konseptin amacı, mevcut sistemdeki aracıları ortadan kaldırmak ve finansal varlıkların likiditesini artırmaktadır.

ICBC başvuruda mevcut sistemin sıradan ödemeler ve finansal araçlar için bankalar arası veya sınır ötesi işlemleri gerçekleştirirken bu tarz işler için yavaş ve maliyetli olduğunu belirtti.

Belgelerde yer alan bazı bilgilere göre;

” Merkezileşmiş bir güvenilirlik sistemi etrafında inşa edilen geleneksel işlem zinciri yüksek maliyet, düşük verimlilik, düşük kararlılık ve esneklik gibi sorunları beraberinde getiriyor. Bu durum bankanın piyasaya sürülme sürecini, hızla büyüyen yenilikçi finansal ürünlerin talebini karşılamayı engelliyor. “

Çin Devlet Fikri Mülkiyet Bürosu‘na göre patent başvurusu, bankanın blockchain teknolojisine ilişkin en son başvurusunu işaret etmektedir. Daha önceki zamanlarda banka dağıtılmış bir ağ üzerinden kullanıcı bilgilerini doğrulayabilen bir blockchain sistemini patentlendirmek istiyor.

Ayrıca ICBC, Ocak 2017’den itibaren fon büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası ünvanını Well Fargo’dan devralmıştı. Banka 2017 sonunda 24,9 trilyon yuan (3,6 trilyon dolar) değerine sahipti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment