Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

New York, Sektörün Göbeğine Oturma Yolunda Bir Blockchain Merkezi Planladı

Big Apple’da Blockchain Haftası var, ama eğer şehrin liderleri kendi yollarından giderlerse, New York, sektör için güzel bir ziyaret noktasından çok daha önemli bir yer olacak.

Pazartesi günü, New York Şehri Ekonomik Kalkınma Şirketi (NYCEDC), şehri bir blockchain teknoloji merkezi olarak haritanın üzerine sürmek için çeşitli girişimler başlattığını duyurdu. Bunlardan en önemlisini, hem bu teknoloji konusunda kamuoyunu bilinçlendirecek, hem de sektör paydaşları arasındaki iletişimi kolaylaştıracak bir “Blockchain Center” açma planı oluşturuyor.

Merkezin üzerinde duracağı kilit noktalardan biri, şehirdeki düzenleyici atmosferi inovasyon girişimleri için daha uygun bir hale getirmek olacak – bu da yürürlüğe girdiği 2015’ten beri girişimcileri şehirden uzaklaştırmakla suçlanan BitLicense düzenlemelerinin kaçınılmaz olarak yeniden inceleneceği anlamına geliyor -.

NYCEDC ayrıca, 2018’in sonlarında blockchain teknolojisi kullanılarak belediye hizmetlerinin iyileştirilmesi için fikirler üretmeyi amaçlayan bir yarışma da başlatacak. İlk adım olarak, ajans, yarışmayı yürütmek isteyen kuruluşlardan teklif talebi (RFP) yayınlayacak.

NYCEDC , kar amacı gütmeyen GrowNYC ve CoinDesk ile birlikte hafta sonu boyunca cazibesini artırmaya başlayarak, Times Square’de geliştiricilerin şehir çapındaki çiftçi piyasaları için gıda tedarik zincirini izlemek üzere blockchain’e dayalı çözümler geliştirmeye çalıştıkları bir hackathon’a sponsor oldu.

Son olarak, ajans, yine CoinDesk’le beraber Blockchain Haftası’nın sponsorlarından biri oldu. NYCEDC’nin motivasyonunun altını çizen şehir çevresindeki etkinlik dizisi, çarşamba günü aynı zamanda Consensus’a da ev sahipliği yapacak olan New York Hilton Midtown’da düzenlenecek ücretsiz bir iş fuarını da kapsayacak.

Ajansın başkan yardımcısı Karen Bhatia, şehrin önemli sektörlerini – finans, sağlık, medya ve gayrimenkul – blockchain’den fayda sağlayabilecek potansiyel alanlar olarak gördüğünü söyledi.

Bhatia, “NYCEDC bünyesinde neredeyse bir yıla yakın bir zamandır blochchain’i inceliyor, onu izliyorduk.” dedi ve bir yanda analitik firması Burning Glass, New York’un Silikon Vadisi’nden daha fazla blockchain işi açmış olduğunu söylerken, şunları da ekledi:

“Blockchain denemelerinde ön plana çıkma fırsatını, daha çok bir ayak izini sürdürebilmek olarak gördük.”

Stratejik Bir Endüstri

Birlikte ele alındığında, bu hareketler NYCEDC’nin New York için binlerce iş yaratabilecek stratejik bir aktör olarak blockchain aktivitesini desteklediğini gösteriyor. NYCEDC, şehrin resmi ekonomik kalkınma kuruluşu ve yönetim kurulu üyeleri belediye başkanı ve diğer kıdemli liderler tarafından atanıyor.

Blockchain Merkezi için NYCEDC’in ilk yılda 100.000 $ ‘lık tohum finansmanını “öğrenilenin ne olduğunu görmek için bir pilot test olarak sunacağını” belirten Bhatia, sektördeki toplam yatırım miktarı göz önünde bulundurulduğunda özel sektörlerden gelecek esktra fonların da devreye girmesini bekliyor:

“Blockchain söz konusu olduğunda, finansman gerçekten de sorunların en büyüğü değil.”

Plan, merkezin tam zamanlı bir kadroya sahip olması gerektiğini söyleyen Bhatia, NYCEDC’in merkezin ne kadar büyük olacağından emin olmadığını belirtiyor. Ajans, South Street Seaport’taki bir şehir mülkiyeti de dahil olmak üzere birçok potansiyel yere bakıyor.

Bhatia, merkez için düşünülen ideal yerin sokak cephesine dönük duracağını ve yoldan geçenlere açık olacağını ekliyor:

“Bunun amacı, hem halkın hem de yeni girişimlerde çalışan insanların rahatça içeri girip blockchain hakkında bilgi alabilecekleri ve konuya özel bir yol haritası çıkarabilecekleri bir merkez tesis etmek.”

Odadaki Fil

Yine de, muhtemelen merkezin hedeflerinden bir diğerinin de, – Bhatia’nın sözleriyle – girişimcileri ve denetleyicileri, düzenlemelerin New York’ta inovasyon ve girişimciliği nasıl etkilediğine dair gerçek bir tartışmaya katılmaya teşvik etmek olacağı için bazı hararetli toplantılara ev sahipliği yapacağı da söylenebilir.

Federal düzenleyiciler de bu toplantılarda yer almaya davet ediliyor, BitLicense’ı oluşturan New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı da buna dahil.

Bhatia, NYCEDC’in, iki devlet senatörünün moderatörlüğünde, tartışmalı yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesi konulu bir toplantıya da katıldığını belirtti.

Bhatia, NYCEDC’nin tüketicileri korumaya yönelik düzenlemelere duyulan ihtiyacı kabul etmekle birlikte, yeni açılacak merkezde bu işi  girişimleri olumsuz etkilemeden halletmenin yollarını arayacağını belirtti:

“Düzenlemelerin New York’taki blockchain şirketlerini etkilediğini çok iyi biliyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment