Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist Robert Shiller Bitcoin’i Bir Balon Olarak Görüyor

Nobel Ödülü’nü kazanan bir ekonomist olan Robert Shiller, bitcoin için illa patlayacak anlamına gelmeyen “bir tür balon” dedi.

 “Varlık piyasalarında trend değişimi (Trendspotting In Asset Markets)” isimli çalışmasıyla Ekonomi dalında Nobel Ödülü’nü alan  hiller, CNBC kanalına verdiği bir röportajda bazı yorumlarda bulundu.

Shiller, saptamalarını bitcoin 6,900 $ ‘dan 8,000 $ seviyesine % 15,94 oranında artıktan kısa bir süre sonra yaptı,ve şöyle dedi:

“Bitcoin, bir süreliğine bizimle birlikte olabilir.Bana göre bu, moda heveslisi insan davranışının bir başka örneği.” Göz alan bir cazibesi olduğunu kabul ettiğini, ama bunun onu reddedemeyeceği anlamına gelmediğini söyledi.

Ama bu iş, fikirlerin sınırlarını aştığını düşündüğüm bir hikaye” diyerek, insanların bitcoin hakkında heyecan duymasının nedeninin yazılım/programlama alanları tarafından açıklanabilecek bir şeyden daha ziyade psikolojik bir konu olduğunu da sözlerine ekledi.

Siyaset Bu İşin Parçası

Shiller,bu konunun iktisatçıların ihmal etme eğiliminde oldukları bir alan olduğunu belirtti. ”Bence bu işin bir kısmı politik.Artık hükümete güvenmeyen insanların ellerinde bir metaları var ve bunun hükümetten değil bazı akıllı bilgisayarcılardan geldiği fikrini ise seviyorlar.”diye ekledi ve şöyle devam etti:

“Bugünün pazarı için harika bir hikaye”

Shiller’ın yorumları geçmişte yapmış olduğu diğer yorumlarla gayet tutarlı. 2014 yılında bitcoin’i programlama olarak bir “ilham” ancak bir para birimi olarak ise bizi “karanlık çağlara” döndüreceğini söylemişti.

Shiller, hem dot-com balonunu hem de emlak(housing) balonunu öngörmüştü.Bu piyasa balonlarından her ikisini de patlatmadan önce, gelecek enkazı ayrıntısıyla anlatan  kitabı “İrrasyonel coşku (İrrasyonel Exuberance)” yu yayınlamıştı.

Shiller Karşıt Cephe’ye Katıldı

Shiller, bitcoin’in uzun dönem canlılığını sorgulayan karşıt bir kaç piyasa gözlemcisinden biri.

Citadel hedge fon yönetim şirketinin milyarder kurucusu ve CEO’su Ken Griffin, bitcoin’in Aralık ayındaki fiyat artışını yüzyıllar önce Hollanda’da yaşanan lale balonu çılgınlığına benzetti.

Diğer karşı çıkanlar ise, eski hedge fon yöneticisi olan ,en çok satan yazarlardan ve Mad Money’nin de sahibi olan Jim Cramer; New York Üniversitesi Stern School of Business‘da ekonomi profesörü olan Nouriel RoubiniJapon Post Bank‘ta baş yatırım sorumlusu olan Katsunori SagoSociete Generale Genel Müdür Yardımcısı Severin Cabannes; ve Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam’dan oluşmakta.

Herkesin  alıntı yapıp kullandığı o meşhur, ”Bitcoin’in bir dolandırıcılıktır” sözünü JP Morgan Chase‘in CEO’su Jamie Dimon‘a söylemişti, bunun yanında Morgan Stanley yönetim kurulu başkanı ve CEO’su  James Gorman ise, bitcoin’in hak ettiği ilgiyi ve değeri göremediğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment