Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Qtum, İlk Blockchain “Node”unu Uzaya Fırlattı

Merkezi olmayan uygulamalar (DApps) üzerine odaklanan bir Blockchain projesi olan Qtum, 2 Şubat Cumartesi günü resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, ilk uzay tabanlı Blockchain node’unun bir Çin uydusu üzerinde fırlatıldığını duyurdu.

Qtum, 31 Şubat günü Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile fırlatma tarihini, 2 Şubat’ta  geri sayımın olacağını belirterek bildirmişti.

Fakat, fırlatmanın gerçekleşeceği gün olan Cuma günü, geri sayım linkinin yerini, Çin Ulusal Uzay Dairesi web sitesinin Zhangheng-1 uydusunun başarılı bir şekilde başlatılmasına ilişkin basın bülteni linki aldı. Ayrıca basın bülteninde Qtum ve Blockchain‘den de bahsedilmedi.

Kullanıcılar, web sitesinin geri sayım linkinin kaybolmasının ardından ortaya çıkan karışıklık sonucu, lansmanın başarısı hakkında daha fazla bilgi talep ettiler. Bunun üzerine, Qtum‘un Telegram kanalı uydu yayınının YouTube’da bir videosunu yayınladı.

Qtum’un DApps’leri Ethereum’a dayalı olanlardan farklı. Çünkü bu platform, Hareketsiz İşlem Çıktısı (UTXO) Blokchain modelini kullanıyor ve bu, mobil ve IoT programları ile daha hafif akıllı sözleşme etkileşimlerini sağlıyor.

Qtum ayrıca, açık kaynaklı bir uydu ağı inşa etmeyi amaçlayan bir uzay keşfi girişimi Spacechain ile de işbirliği içerisinde. Verileri uzayda saklamak hükümet düzenlemesiyle ilgili olası sorunları da ortadan kaldırmış olacak.

Spacechain CEO‘su Zheng Zuo, Kasım 2017‘de Tech in Asia ile yaptığı bir röportajda, Qtum ağı üzerinde çalışan bir Cubesats Spacechain uydusunun Şubat 2018‘de piyasaya sürülmesi ile ilgili konuşmuştu.

Spacechain, twitter üzerinden bir video paylaşarak roketin “SpaceChain uydusu ve Qtum full nodeu” taşımakta olduğunu ekledi.

Qtum henüz bir açıklama talebine de yanıt vermedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment