Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin ve Binance CEO’su CZ, Sonunda Hem Fikir Oldu Gibi Gözüküyor

Ethereum‘un yaratıcısı Vitalik Buterin geçtiğimiz günlerde ”Tech Crunch Sessions: Blockchain 2018” etkinliğindeki bir röportajı sırasında “merkezi borsaların mümkün olduğunca cehennemde yanmasını” umduğunu belirterek büyük bir olaya neden olmuştu.

Vitalik bu açıklamalarının temelinde merkezi kripto para borsalarının ”10 ile 15 milyon dolar arasında listelenme ücretleri” alarak hangi kripto para biriminin ”büyük olacağını” belirleme yetkisine sahip olduklarını ve bunun kendisini rahatsız ettiğini dile getirmişti.

Buterin’in yorumları büyük bir çalkantıya sebep oldu, ve devamında kripto para topluluğu, konu hakkında ünlü kripto para borsası Binance’ın kurucusu Changpeng ‘CZ’ Zhao’dan Twitter üzerinden bir açıklama yapmasını bekledi.

Zhao, Buterin’in düşüncelerindeki birkaç eksikliğe vurgu yaparak karşılık verdi ve şöyle dedi:

“Ortada tamamen bir merkeziyetsizlik yok. Çekirdek takımlı projeler hala merkeziyetçiliğe sahip. Bugün, Vitalik muhtemelen bu endüstrideki herkesten daha fazla kral gibi güçlere sahip ve bunu projelere danışman olarak hizmet ederek kullandı, bu nedenle onların kaderini belirlemede yardımcı oldu, en azından onların ICO’larının daha geniş boyutlara ulaşmasında kaderlerine yardımcı oldu.”

Zhou daha sonra “merkeziyetsizleştirmenin varsayılan olarak “daha güvenli olmadığını” belirtti ve bunun Bancor gibi merkeziyetsiz kripto para borsalarının hacklenmesi ile de kanıtlandığını vurguladı.

Aynı gün, CZ cevabını paylaştı, Buterin ise açıkça cevap vermemeyi tercih etti, bunun yerine kendilerinin “özerkleştirilmiş yerleşim özelliği”nin onları arafa gönderip göndermeyeceğini soran yeni bir Fransız kripto borsası olan Blockchain.io’dan küstah bir Tweet’le cevap vermeyi tercih etti.

Buterin, CZ’nin bu yanıtına anında karşılık vermese de, bundan daha sonraki günlerde Fransızca bir yanıt paylaştı:

“Bu tamamen merkezi borsalardan çok daha iyi ancak diğer problemleri çözmekte yetersiz kalıyor çünkü merkezi borsalar piyasa üzerinde çok fazla kontrole sahip ve hangi kripto para birimlerinin en fazla popüler olmasına karar verebilme gibi bir güce sahip.”

”Sonuç olarak, bence yarı merkezi yarı merkeziyetsiz borsa çok iyi bir fikir ve umuyorum ki daha fazla kripto para borsası bu yöntemi kullanmaya başlar.”

Hem merkezi hem de merkeziyetsiz kripto para borsalarının sahip olduğu bir takım özellikleri sunması ile tanınan IDEX, 24 saatlik kripto para borsası ticari hacmine göre 91. sırada yer almakta.

IDEX’in dışında merkezi borsalar tarafından domine edilmiş top 100 listesinde çok az sayıda bu tipte merkeziyetsiz veya yarı merkeziyetsiz kripto para borsası bulunuyor.

Açıkça anlaşılıyor ki merkeziyetsiz borsalar ilgi toplamaya ve benimsenmeye başlayana kadar gidilecek daha çok yol var fakat günün sonunda hem Buterin hem de CZ merkeziyetsiz borsaların ileri adım atmak için en iyi seçenek olacağı konusunda aynı fikre varmışlar gibi görünüyor.

Mart ayında Binance halka açık bir blockhain ile birlikte merkeziyetsiz bir borsa kurma niyetleri olduğunu açıkladı:

“Merkezi ve merkeziyetsiz borsalar yakın gelecekte özgürlüklerini korurken birbirlerini tamamlayarak birlikte yer alacaklar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment