Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yüzde 8900’lük Hiperenflasyon Venezuelalılar’ı Rekor Seviyelere Ulaşan Bitcoin Rezervine Yönlendiriyor

Amerika kıtasının en katı sosyalist ülkesi olan Venezuela, bölgedeki fiyatların 2014’te 100 dolar bandının altına inmesinin ardından, petrol 2016’nın başlarında da normal fiyatının üçte birine kadar düştüğü için keskin bir krizle karşı karşıya kaldı. Spiral enflasyonunun ekonomiyi yok etmesinden dolayı insanlar Bitcoin’e yöneliyorlar.

Enflasyon Kendisini Gösterdikçe Bitcoin Edinimi Rekor Seviyelere Çıkıyor

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, dünyadaki en kötü hiperenflasyon krizlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Venezuelalıların yaşadığı kaos için dış etkenleri ve ABD sabotajlarını suçluyor. Enflasyon, tradingeconomics.com’a göre Mart 2018’de% 8900’e fırladı. Venezuela Bolivar’ının değeri Karakas sokaklarında dibe vurduğu ve resmi asgari ücretin satın alım gücü azaldığı için, hükümet daha fazla para ihraç ederek görünür asgari ücreti yükseltmeye devam ediyor.

Bitcoin, artan enflasyon çılgınlığından kurtulmak isteyen Venezuelalıların sayısını arttırıyor. Kripto para borsası ShapeShift.io’nun kurucusu ve CEO’su Erik Voorhees, Coin.dance tarafından sağlanan ve VEF (Venezuela Bolivarı)’ten geçiş yapılarak, Bitcoin’in üssel olarak benimsenmesini işaret eden son verileri Twitter üzerinden yorumladı:

“Venezuela’da kişiden kişiye Bitcoin ticaret hacmi, geçen hafta rekor seviyeye ulaştı. Ne yazık ki, BTC edinimi seviyesi Bolivar’ın elden çıkarılma seviyesiyle eş değer ilerliyor…”

Kısa bir süre sonra, Voorhees’in Venezuelalı bir takipçisi, hiç bitmeyen bu krizin ortasında kripto para birimlerinin önemini açıkladı:

“Kripto para ve ona bağlı ticaret sayesinde Venezuela’da insanların çoğunun çektiği acılardan etkilenmeden yaşayabiliyorum. Fakat insanların, hatta bütün bir ailenin doğrudan çöp tenekelerinden beslendiklerini görmek kalp kırıcı.”

Bir başka Twitter takipçisi ise, insanların acı çekmesine dair üzüntülerini paylaşmadan önce: “Üzülerek söylüyorsun, ama bu Bitcoin’in tam olarak vadettiği şey değil mi? Artık parası olmayanlara güvenilir para sağlamak amacıyla çalışmıyor mu? Bir sonraki devlet parasının başarısız olduğu her seferde üzülmemelisin; gittikçe daha fazla resmi para biriminin başarısız olması, güvenilir paranın piyasaya hakim olma şansını bulmasını sağladı.” şeklinde yazdı.

14 Nisan 2018 haftası için haftalık yerel Bitcoin hacmi 2,789,991,957,138 Venezuela Bolivarı oldu. Bir önceki hafta, bu değer iki trilyon VEF’nin altında, 1,744,669,576,098 seviyesinde tutulmuştu. Bundan önceki haftalardaysa, çoğunlukla 1 trilyon VEF’nin altındaydı.

Erik Voorhees’in bahsettiği gibi, Venezuela Bolivarı’ndaki bu hacmin büyük kısmı, ülkeyi ele geçiren hiperenflasyondan kaynaklanıyor. Bitcoin’in haftalık işlem hacimleri ise tamamen farklı bir resim gösteriyor. Son iki hafta, el değiştiren 663 ve 652 Bitcoin gördü. Tüm zamanların en yüksek seviyesi, bir yıl önce, 08 Nisan 2017 haftasında 805 Bitcoin olarak kaydedilmişti. Bitcoin ticareti, 6 Ocak 2018 haftasında, yeni edinim dalgasından önce, 157 token kadar düşük bir seviyeye inmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment