11,5 Trilyon Dolarlık Şirket Yanıtladı: Kripto Paralarda Bu 5 Soruya Dikkat
Yönetimi altında 11,5 trilyon dolar değerinde varlık bulunan Fidelity, kripto para piyasasında 2024’te dikkat edilmesi gereken beş soru işaretini açıkladı.
“Fed, faiz oranlarını düşürecek mi?” sorusuyla başlayan Fidelity Araştırma Direktörü Chris Kuiper, faiz oranlarında yapılacak değişimlerin kripto para piyasasının 2024’teki performansını “büyük” ölçüde etkileyeceğini düşünüyor:
“Araştırmalarımız, dijital varlıklar ile likidite ve para yaratma ölçekleri arasında şimdiye kadar yüksek bir korelasyon olduğunu gösteriyor. Faiz oranlarını ve merkez bankasının bilançosundaki değişimleri takip etmeye devam ediyoruz.”
Bir diğer soru, Nisan/Mayıs 2024’te yapılması beklenen ve blok ödüllerini yarı yarıya düşürecek olan Bitcoin halving’i ile ilgili oldu. Bitcoin, geçmişteki her halving’den sonra rekor tazelese de Kuiper şunu belirtti:
“Fiyatın yükselme oranı, her halving döngüsünde gitgide küçülüyor. Bitcoin’in üretim oranı yarı yarıya düşse de bu sayı daha büyük bir piyasa değeri karşısında, gitgide daha küçük miktarlardan kesiliyor, dolayısıyla her bir halving olayının fiyat üstündeki etkisi zamanla azalıyor.”
Kripto para topluluğu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) spot Bitcoin ETF’leriyle ilgili alacağı kararın piyasayı nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Bazı yatırımcıların teknik karmaşıklıklar yüzünden Bitcoin almaktan çekindiği belirtilirken, ETF’lerle ilgili “Bu riske maruz kalmak isteyen ama yapamayan ya da bunu bir borsa aracı üstünden yapabilinceye kadar yapmak istemeyen yeni bir grup yatırımcının önünü açabilir.” yorumu yapıldı.
Bu yıl ölçeklenme sorununu gidermeyi hedefleyen Layer 2 projelerinin kayda değer olduğu düşünülüyor. Fidelity Labs Ürün Mimarı Parth Gargava, bunlar hakkında şunu söyledi:
“Blockchain altyapısında yapılan iyileştirmeler, yoğun blockchainlerde muhtemelen tıkanıklık yaşamayacağınız ve kullanıcıların yüksek işlem ücretlerinden şikayetçi olmayacağı anlamına geliyor. Altyapı alanında açılan bu yollar, önümüzdeki olası boğa piyasasında yeni projeler için fırsatlar doğurabilir.”
Bu projelerin tutup tutmayacağı sorusuyla ilgili olarak ise, “Ortaya çıkan bu Layer 2 projelerinin yaygın şekilde kullanılmaya başlamadan önce muhtemelen bazı acılar çekmesi gerekecek.” dendi.
Dikkat edilmesi gereken son sorunun ise yasal düzenlemelerle ilgili olduğu belirtildi. Avrupa Birliği, kripto para hizmet sağlayıcıları için lisanslandırma şartları getirmiş olsa da ABD’deki düzenlemeler belirsizliğini koruyor.
Kuiper, “Açık olan şey şu ki bu endüstrinin ilerleyebilmesi için gerçekten (yasal) netliğe ihtiyacı var ve endüstri bunu istiyor.” dedi.