7 Kasım Cumartesi günü 10 yıldır hareketsiz olan yüzlerce Bitcoin (BTC) yeniden harekete geçti. Tek bir cüzdanda toplanan ve daha sonra birkaç farklı adrese aktarılan bu Bitcoinlerin toplam değeri 15.4 milyon dolar oldu. Peki, uyuyan coin veya zombi coin vakası olarak bilinen bu vakaların özellikleri ne?
İki gün önce toplam değeri 15 milyon doları aşan yüzlerce adet Bitcoin (BTC) harekete geçti. Bu Bitcoinlerin sahibi olan kişi(ler), 250 bin dolarlık Bitcoin Cash (BCH) ile de işlem yaptı. 2010 yılında, başka bir deyişle, “Satoshi döneminde” kazılmış olan bu Bitcoinler önce ortak bir adreste toplandı, ardından birkaç farklı adrese dağıtıldı.
Uyuyan Bitcoin’ler geçmişte de uyandı
Bitcoin cüzdanlarından yüklü miktarda yapılan para çıkışları blockchain gözlemcileri tarafından her zaman dikkatle takip ediliyor. Bu işlemler, içerisinde Satoshi Nakamoto’nun hâlâ aktif olduğu dönemlerden kalma Bitcoinleri barındırıyorsa çok daha ilgi çekici hale geliyor.
Nakamoto döneminden kalma yaklaşık 1.5 ila 1.8 milyon BTC olduğu tahmin ediliyor. İki gün önce yaşanan olayda da 2010 yılında üretilmiş ve Satoshi döneminden kalma olan 999 adet Bitcoin harekete geçti. On yıldır kullanılmayan ve güncel kur ile 15.5 milyon dolara denk gelen bu Bitcoin’ler, “uyuyan coin” kavramını tekrar gündeme sokmuş oldu.
Uyuyan coin veya zombi coin olayları sadece bununla sınırlı değil. Geçmişte de benzer vakaların yaşandığı biliniyor. Örneğin, en son 11 Ekim tarihinde 2010’dan kalma 1050 BTC değerinde bir blok ödülü transferi gerçekleşmişti. Benzer şekilde 17, 25, 29 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde de 2010 yılına ait yaklaşık 200 adet BTC transferi yapıldı.
Bu işlemin ardında yatan gizem ne?
7 Kasım’da uyandırılan coin’ler, bir blockchain web portalı olan Btcparser.com tarafından fark edildi. İnternet sitesinin bildirdiğine göre öncelikle 2010 yılından kalan 20 harcanmamış blok, cüzdan değiştirdi.
Blokların sahibi kişi veya kişiler, aynı zamanda 250 bin dolarlık Bitcoin Cash’i de başka bir hesapta topladı. 15.4 milyon dolar eden 999,99 BTC de önce bir hesapta birleştirilip daha sonra parça parça farklı adreslere gönderildi. 7 Kasım ile mart ve ekim aylarındaki uyuyan coinlerin sahibinin ise aynı kişi olduğu iddia ediliyor.
Blockchain takip sitesi Blockchair de yaklaşık 1000 adet BTC’nin taşınma olayına “Privacy-o-Meter” isimli gizlilik ölçeğinde 100’lük bir gizlilik skoru verdi. Blockchair’e göre bu skor ne kadar yüksekse işlemleri takip edebilmek o derece zorlaşıyor.
7 Kasım’daki BTC’lerin 2010 yılının ağustos, eylül ve ekim aylarında çıkarıldığı ise elde edilen diğer bilgiler arasında. Satoshi dönemindeki uyuyan coin’ler neden şimdi uyandırıldı veya bu coin’ler piyasaya sürülecek mi, bu soruların cevabı ise henüz net değil.
1 milyon adet Bitcoin hâlâ kayıp
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i yarattıktan sonra yaklaşık 1 milyon Bitcoin ürettiği ve bu Bitcoin’ler ile ortadan kaybolduğu biliniyor. Nakamoto’nun ilerleyen zamanlarda elindeki Bitcoin’leri satmasıyla oluşacak denge bozukluğu ise çoğu yatırımcıyı tedirgin ediyor.
Çünkü eğer Nakamoto, ortaya çıkmaya karar verip elindeki Bitcoinleri piyasaya sürerse 1 milyon taze coin ile dolacak pazar sonrası lider kripto para biriminin değeri oldukça düşecektir. Lider kripto para birimi, 2140 yılına kadar ulaşması beklenen 21 milyonluk sınırlı bir arza sahipken Nakamoto’nun elindeki Bitcoin’ler, tüm kripto para biriminin yüzde beşini oluşturuyor.