PeckShield, 7 IDO protokolünde “rugpull” yapıldığını iddia etti.
Güvenlik açığı analizi, kötü amaçlı yazılım savunması alanında çalışmalar yapan PeckShield, Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, GOTEM(gotEM),ONEP (HarmonyPad), HBARP (HbarPad), MPLAY (MetaPlay), ELIT (Electrinity), PEE (MicroPee) ve QDrop (QuizDrop) projeleri hack’lenerek 5.744 WBNB’nin (yaklaşık 2.6 milyon dolar) “rugpull” yöntemi ile çalındığı öne sürdü.
Çalınan WBNB’ler Tornado Cash’e (TORN) aktarıldı.
PeckShield’in iddiaları doğrultusunda Koin Bülteni ile iletişime geçen Electrinity, stake için belli miktarda coin’i Metaplay platformuna gönderdiklerini ve o platformun hack’lendiğini, kendilerinin bu olayla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını belirtti.
PeckShield daha sonra resmi hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile Electrinity’nin “rugpull” gerçekleştirmediğini, Metaplay’in hack mağduru olduklarını ifade etti.
Kripto parayı üreten kişilerin token’ın değerini yükselterek alıcıyı çektikten sonra alım-satım işlemlerini durdurup kazandığı parayla kaçması olayına “rugpull” denir. Bu olay merkeziyetsiz borsalarda sürekli yapılmaktadır.
New York merkezli analiz şirketi Chainalysis, kripto paralarla alakalı suçların 2021 yılında yeni bir zirveye ulaştığını ve %79 artarak 14 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
Kripto para hırsızlığının ise 2020’ye oranla %516 artarak 3.2 milyar dolara ulaştığı tespit edildi. Bunun 2.2 milyar doları yani yaklaşık %72’si merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarından gerçekleşti.
Chainalysis 2021 Aralık ayında blogunda paylaştığı raporda, yasa dışı internet sitelerinde en az 10 milyar dolar değerinde kripto para bulundurduğunu açıkladı.
Ayrıca Chainalysis raporunda, “Merkeziyetsiz borsalarda birçok yatırımcının deneyimsiz olması nedeniyle dolandırıcılar tarafından büyük bir imkan olarak görülüyor.” dedi
Kripto para piyasalarında çok fazla “rugpull” olayı yaşandığı belirtiliyor.
Türkiye’nin getireceği kripto para yasa tasarısı ile bu tarz mağduriyetlerin önlenmesi planlandığı düşünülüyor.