İş Bankası, Blockchain ile Dış Ticarette Ödeme Garantisi Veriyor
Türkiye İş Bankası; Marco Polo platformu üzerinden Şişecam, Kuraray Europe GMBH ve Commerzbank’ın taraf olduğu bir işlem gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu, Türkiye’de blockchain ile yapılmış ilk canlı dış ticaret işlemi oldu.
İş Bankası, perşembe günkü duyurusunda Almanya ve Türkiye arasında blockchain tabanlı bir dış ticaret işlemi yapıldığını açıkladı. Marco Polo üzerinden yapılan işlem, dış ticarette blockchain kullanılarak ödeme garantili şekilde gerçekleşen ilk işlem oldu.
Banka, Marco Polo’yu ilk olarak Mayıs 2020’de, ardından Kasım 2020’de iki farklı pilot işlem için denemişti. İkinci pilot işlemde Sanko Holding gibi isimler yer aldı.
İşlem için akıllı sözleşme oluşturuldu
Şişecam’ın, Almanya merkezli Kuraray GMBH’den yapacağı ithalat işlemi için Marco Polo üzerinden bir akıllı sözleşme oluşturuldu.
İş Bankası, sözleşme onaylandıktan sonra vadede ödeme yapma taahhüdü ile işleme finansal garanti sağladı. Bankanın açıklamasına göre işlem, geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında “çok daha kısa süre içinde” gerçekleşti.
2017 yılında kurulan Marco Polo ağı, R3 tarafından geliştirilmiş, Corda adlı açık-kaynaklı blockchain platformunu kullanıyor. TradeIX öncülüğünde geliştirilen proje, bankalar ve kurumsal şirketlerce yapılan ticari işlemlerde kullanılıyor.
“Fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor”
Blockchain’le yapılan işlemin, geleneksel iş modellerindeki operasyonel iş yükünü ortadan kaldırdığı ve şeffaflık, hız, güven gibi avantajlar sunduğu belirtildi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, “Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor; verilerin erişilmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor.” dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, nisan ayının sonunda yaptığı açıklamalarda, “kripto paralara yatırılan birikimin, bir gecede kaybedilebileceğini” söylemiş ve şunu eklemişti:
“(Kripto paraların) arkasında bizleri büyüleyen dağıtık blockchain teknolojisi, lütfen gözlerimizi kamaştırıp kripto para konusundaki eksiklikleri ve riskleri görmemize engel olmasın.”