Türkiye, Kripto Para İşlem Hacminde Orta Doğu’nun Lideri Oldu
Orta Doğu’daki bir yıllık toplam kripto para işlem hacminin neredeyse yarısını Türkiye’deki kullanıcılar oluşturdu.
Orta Doğu ülkelerinde Temmuz 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında toplamda 271.7 milyar dolarlık kripto para işlem hacmi oluşurken, bunun 132.4 milyar dolarlık kısmı bölgenin lideri konumunda olan Türkiye’den geldi.
Chainalysis’in 2021 Yılı Kripto Paranın Coğrafyası raporuna göre Orta Doğu, bu zaman aralığında global çapta oluşan toplam işlem hacminin %6,6’sına ev sahipliği yaparak, en küçük pazar payına sahip ikinci coğrafi bölge oldu.
Orta, Kuzey ve Batı Avrupa; 1 trilyon doları aşkın hacmi ve %25’lik payı ile pastanın en büyük dilimini alıyor, onu ise %18,4 ile Kuzey Amerika takip ediyor.
Orta Doğu’nun işlem hacmi, bu bölgelerdekinden düşük olsa da, bir önceki yıla kıyasla %1.500’lük bir artış gösterdi ve Orta Doğu’yu en hızlı büyüyen kripto pazarlarından biri haline getirdi.
Fiyatlar yükselirken kripto paralara yöneliniyor
Chainalysis, nedensel bir ilişki olmamakla birlikte, Türk lirasında görülen devalüasyon ile kripto para borsalarında lira kullanılarak yapılan alım-satımlarda “kayda değer bir ilişki” olduğunu açıkladı.
Türk lirası, bu yılın başından beri dolar karşısındaki değerinin yaklaşık beşte birini yitirdi.
“(Liradaki devalüasyon ile kripto para borsalarındaki lira alım satımı) arasındaki ilişkinin en güçlü olduğu dönem, Türkiye’deki kullanıcıların lira değer kaybederken kripto para ticareti yapmasının daha muhtemel olduğu, yılın erken dönemleriydi. Ancak bu ilişki, bilhassa Bitcoin olmak üzere birçok kripto para fiyatının düşüşe geçtiği yılın ilerleyen dönemlerinde ortadan kayboldu. Bu, Türkiye’deki kullanıcıların kripto paraları fiyatlar yükselirken daha uygun bir birikim mekanizması olarak gördüğü anlamına geliyor olabilir.”
Türkiye’deki kripto para sahipleri, işlemlerinin büyük kısmını yurt dışına yönelik yapıyorlar. Chainalysis’in tahminlerine göre Türkiye merkezli dijital cüzdanlardan çıkan işlemlerin %92’si yurt dışındaki adreslere yollanıyor.
Türkiye’yi bu bakımdan sırasıyla Ukrayna, Rusya ve Çin takip ediyor.
DeFi işlemlerinde de bölgenin lideri oldu
Türkiye, merkeziyetsiz finans platformlarının benimsenmesi bakımından Fransa ile Avustralya’nın gerisinde kalarak dünya genelinde 13. sırada yer aldı.
Yerel düzeyde yapılan kripto para işlemlerinin %33’lük kısmının DeFi platformları ile ilişkilendirilmesi, Türkiye’yi DeFi platformlarında yapılan işlemlerin değeri bakımından da Orta Doğu’nun lideri yapıyor.
Türkiye bu platformlara yatırılan toplam para miktarı bakımından dünya genelinde 13. sırada konumlandı.Listenin zirvesinde sırasıyla ABD, Çin, Birleşik Krallık ve Kanada bulunuyor.