Bu Borsa 47 Milyon Dolarlık Alacağını Yatırımcılara Satmayı Amaçlıyor
Bir müşterisinin 47 milyon dolarlık borcunu ödememesi üzerine likidite problemleri yaşayan ve 23 Hazirandan bu yana para çekim işlemlerini durduran CoinFlex, müşterileri için hazırladıkları 2 olası çıkış senaryosunu duyurdu.
CoinFlex para çekim işlemlerini tekrar aktif edip müşterilerinin zararını tanzim edebilmek için yeni ürünü “Recovery Value USD” (rvUSD)’yi duyurdu. Temelinde bir çeşit türev “factoring” uygulamasına benzeyen bu ürün, 47 milyon dolarlık borcu yatırımcılara satmayı amaçlıyor.
CoinFlex yayınladığı rvUSD whitepaper’ında ürünün özelliklerine ve olası çıkış senaryolarına değindi. Buna göre;
- Ürün yalnızca Amerika dışında ikamet eden nitelikli yatırımcılara satılacak.
- Minimum alış 100.000 USDC tutarında olacak.
- Yıllık getirisi %20 olacak ve getiriler yatırımcıların hesabına günlük olarak yansıtılacak.
CoinFlex tarafından 2.5 milyon FLEX coin, rvUSD yatırımcılarına dağıtılmak için ayrılacak, borçlunun borcunun tamamını ödemesi durumunda FLEX coinler yatırımcılara yatırımlarıyla orantılı olarak dağıtılacak. Borçlunun borcunu kısmi ödemesi durumunda ise FLEX coinler yatırımcılara alınan ödemeyle orantılı olarak dağıtılacak. FLEX ödemeleri borçlunun borcunu kısmen veya tamamen ödemesini takiben 8 aylık bir sürece yayılacak.
Şirket rvUSD yatırımcıları için ana ve ikincil olarak iki farklı çıkış stratejisi hazırladı;
Ana strateji;
Borçlunun borcunun tamamını veya bir kısmını ödemesinden doğan gelir USDC’ ye dönüştürülecek, rvUSD yatırımcıları borçlunun ödeme tutarına bağlı olarak zaman zaman rvUSD tokenlerini USDC’ye dönüştürebilecek.
İkincil strateji;
CoinFlex müşterisinden borcunu 15 ay boyunca tahsil edememesi durumunda rvUSD yatırımcılarına iki farklı senaryodan birini sunma hakkına sahip olacak.
- a) CoinFlex bilançosunda ödenecek USDC’ye zorunlu dönüşüm
- b) Mevcut CoinFlex hazinesinde karşılanacak USDC ve FLEX coin’in bir karışımına gönüllü dönüşüm. Bu seçenekte FLEX coinlerin 20 günlük zaman ağırlıklı ortalama değerinin %110’u (maksimum 11.75 milyon coin) esas alınacak. Yatırımcıların bu seçeneği seçmeyip tam USDC ödemesini bekleme hakları da bulunuyor.
Likiditasyon için bir çözüm arayan CoinFlex’in bu hamlesi piyasa uzmanları tarafından ise tepkiyle karşılandı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Ekonomisti Joey Politano, bu hamle için;
“Eski yatırımcılara ödeme yapmak için yeni yatırımcılara ihtiyaç duyulan sistemin adını biri bana hatırlatabilir mi?”
diyerek mevcut uygulamanın bir ponzi olduğunu ima etti.
Komunitedeki birçok anonim yatırımcı ise CoinFlex’in müşterilerinin parasını geri almasına izin vermemesine rağmen yeni bir coin ihraç etmesini dolandırıcılık olarak nitelendirdi.
CoinFlex 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında rvUSD için talep toplamaya başlayacak.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan likiditasyon krizi nedeniyle yaşanılan düşüşte CoinFlex’in yüksek profilli müşterilerinden biri şirkete 47 milyon dolar borçlanarak CoinFlex’i bir likiditasyon krizine sürükledi. Likidite problemleriyle boğuşan CoinFlex para çekim işlemlerini durdurdu.