Node Nedir? Blockchain ile Nasıl Çalışır?
Internet ortamında “Kripto Para” veya “Blockchain” üzerine herhangi bir araştırma yaptıysanız muhtemelen yolunuz “Node” ile kesişmiştir. Node ismini verdiğimiz yapılar, blok zincirinin bütünlüğünü korumak için oldukça önemli görevlere sahiptir. Basitçe ifade edecek olursak Node, sadece tek bir bilgisayarda veya başka bir donanım aygıtında bulunan blok zincirinin bir kopyasıdır.
Node adını verdiğimiz bu yapılara Türkçede “Düğüm” de diyebiliriz. Bu düğümler temelde, insanların blok zinciri üzerinde meydana gelen kripto para işlemlerini takip etmek için kullandıkları defterlerin bir nevi kopyalarıdır. Yeni bir düğüm oluşturmak isteyen herkes bu işlemi basit bir şekilde gerçekleştirebilir. Ayrıca herhangi bir özel kripto para birimi için ya da daha farklı amaçlar için, tamamen hayal gücünüze kalmış, blok zincirinin bütün işlem geçmişinin kopyasını elde edebilir. Fakat şöyle bir sorun var; bu düğümleri çalıştırabilmek için çok fazla alana ve belleğe ihtiyacınız var. Çünkü blok yığınları oldukça fazla miktarda veri içeriyor olabilir. Bu nedenle düğüm oluşturmak isteyen herkesin tüm bu verilerle başa çıkabilecek kapasitede olması gerekli.
Full Node ve Light Node
Full Node, bir blok zincirinde meydana gelen her bir işlemin tam bir listesidir, kabaca verilerin tamamıdır. Light Node ise sadece kısmi bir listedir, belirli bir döneme veya kısma ait verileri tutar. Örneğin tam bir Bitcoin düğümü, 2009’dan bu yana Bitcoin ağında oluşturulmuş her bir blokta yer alan verilerin tümüne sahip olacaktır. Light Node, yalnızca bir ayda oluşturulmuş bloklara veya daha da azına sahip olabilir.
Light Node’lar sadece kısmi blok zinciri geçmişi içermesine rağmen bir şekilde Full Node’lara bağlanırlar. Böylece içerdikleri verilerin doğru kaldığından ve etkili bir şekilde kullanılabileceğinden emin olmamıza yardımcı olur.
Node’ların Amacı Nedir?
Düğümlerin temel amacı, belirli bir kripto para birimi için blok zincirinin bütünlüğünü korumaktır. Dünyanın herhangi bir yerinde sadece tek bir düğüm varsa bile tüm bir blok zincirinin geçmişi korunabilir. Böylece düğümler sayesinde blok zinciri üzerinde çalışan kripto para birimleri siber saldırılar, güç kesintileri veya sistematik çöküntüler vb. durumlara dirençli hale gelir.
Blok zincirlerinin işlem geçmişini korumak için yalnızca tek bir düğüm yetebileceği gibi şuanda aktif olarak blok zincir tabanlı kripto para birimlerinde yüzlerce, binlerce hatta on binlerce düğüm görebilmek mümkün. Bir blok zincirinde ne kadar çok düğüm bulunursa, o kadar güvenli bir hale gelir.
Söz konusu bu düğümler sayesinde Bitcoin blok zincirinin bütünlüğünün bozulması oldukça düşük bir ihtimal. Fakat son derece düşük bir ihtimal bile olsa, blok zincirinde olası bir bozulma teorik olarak mümkün. Örneğin, Bitcoin blok zincirinin yok edilmesinin tek yolu nükleer bir savaş ile ya da aynı anda dünyanın her yerinde elektromanyetik bir bombanın patlatılmasıyla mümkün olabilir. Geriye tek bir Full Node kaldığı takdirde, basit bir bilgisayarlar ile bütün bir blok zinciri tekrar aktif hale getirilebilir.
Düğümler sayesinde hükümetlerin, teröristlerin ya da herhangi bir grup insanın bir blok zincirini tamamen kapatıp silmeleri imkansız hale geliyor. Dünyanın dört bir yanına dağıtılmış düğümler sayesinde bir blok zincirinin binlerce kopyası mevcut olabilir ve her bir kopyayı tek tek silmek ise anlamsız olduğu kadar imkansızdır.
Full Node ile Madencilik Arasında Ne Gibi Farklar Var?
Full Node çalıştıran kişiler genellikle bu işi yapmak için herhangi bir ödeme almazlar. Sadece Full Node’u çalıştırıp söz konusu kripto paranın çalıştığı blok zincirini koruyarak defterlerin dağıtımının devam edilmesine yardımcı olurlar. Full Node çalıştıran kişiler genellikle kripto para birimlerinin doğru şekilde çalıştığından emin olmak isteyen, kripto para birimi meraklısı kişilerdir.
Madenciliğe gelecek olursak, aynı Full Node çalıştırmaya benzer. Full Node çalıştırmak ve madencilik yapmak arasındaki tek fark, madencilerin gelişmiş bilgi işleme gücünü kullanarak kripto para birimlerini doğrulaması ve blok zincir için “yeni bloklar” oluşturmasıdır. Bloklar basitçe söyleyecek olursak doğrulanmış işlem gruplarıdır. Madenciler aynı zamanda sundukları hizmetler karşılığında çeşitli şekillerde ödüllendirilirler. Bu ödül kazdıkları kripto para birimi olarak verilebilir veya işlem yapan kişi tarafından işlem ücreti olarak ödenebilir.
Madencilik, teknoloji meraklısı ve doğru ekipmana ve bilgiye sahip insanlar için oldukça karlı bir ekmek kapısı olabilir. Genellikle madenciler, sahip oldukları madencilik sistemlerinin bir parçası olarak Full Node çalıştırırlar. Yani hem madencilik yapıp hem de blok zincirinin korunmasına yardımcı olurlar. Bu demek değildir ki Full Node çalıştıran herkes madencilik yapıyor. Dilerseniz madencilik yapmadan sadece Full Node çalıştırabilir ve blok zincirinin korunmasına yardımda bulunabilirsiniz.
Peki Kripto Paralar Node’lar Olmadan Çalışabilir Mi?
Var olan her düğümün basitçe durdurulması, ortadan kaybolması veya silinmesi durumunda, tam olarak kim ne kadar kripto paraya sahip ya da hangi işlemlerin kimler arasında ne zamanda gerçekleştiğini söylemenin bir yolu ne yazık ki olmazdı. Düğümler olmadığında, kripto para birimlerinin iki kez harcanıp harcanmadığını bilmek mümkün olmaz ve bu durum dolayısıyla kripto para birimlerine olan bütün güven yerle bir olurdu.
Sonuç olarak düğümlerin var olmaya devam etmesi son derece önemlidir. Evrensel açık kaynak defterleri korunamaz ise blok zinciri çalışamaz, düğümler olmaz ise bloklar ve zincirler oluşamaz.
Kaç Adet Node Olduğunun Bir Önemi Var Mı?
Teknik olarak tek bir Full Node, blok zincirinin tüm işlem geçmişini ve verilerini korur, ayrıca gerektiğinde bir kripto para birimi olarak yeniden yüklenerek kullanılabilir. Ancak, ne kadar çok düğüme sahip olursanız blok zincirinizi o kadar güvenli hale getirmiş olursunuz. Bunun başlıca nedeni, düğümlerin dağıtılmış bir şekilde dünyanın dört bir yanında bulunuyor olmasıdır. Blok zinciriniz ne kadar büyük olursa zincir üzerinde yapılacak olan herhangi bir sahtekarlık, hata veya imha riski o kadar azalacaktır.
Örneğin Bitcoin’in son derece geniş bir şekilde dağıtılmış bir düğüm ağı vardır. Bu ağ içerisinde yaklaşık olarak 30.000 Full Node yer alır ve bütün bu düğümler dünyanın dört bir yanına yayılmış bir şekilde durmaktadır. Çok fazla düğüm olduğu için insanların diğer düğümler tarafından fark edilmeden blok zinciri üzerinde oynamalar yapması imkansız hale geliyor. Tek bir tane veya belki de sadece bir avuç düğüm söz konusu ise sahtekarlığın yaratılması çok daha kolay olacaktır.
Node Çalıştıran Kişilere Ödeme Yapılıyor Mu?
İnsanların, en azından Bitcoin için, düğümleri çalıştırmak için herhangi bir ücret alması pek olası bir durum değil. Çünkü çok sayıda insan bu işi ücretsiz bir şekilde zaten yapıyor. Bir düğümü çalıştırmak çok zor bir iş olmadığı gibi teknik bir bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından da bu işlem kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca enteresan bir şekilde bazı kişiler tarafından bu işlemler hobi niyetine yapılıyor. Kullanıcılar düğümleri ücretsiz olarak kullanmaya devam ettikleri sürece, çalışan düğümler için ödeme sağlanma ihtimali oldukça düşük olmaya devam edecektir.
Gelecek dönemlerde düğüm çalıştıran kişiler tarafından kendilerine ödeme talep etme durumu söz konusu olabilir. Eğer ciddi derecede bir örgütlenme gerçekleşirse, kripto para birimi protokollerinde değişikliğe gidilip düğüm çalıştıran kişilere ödeme sağlanması mümkün hale gelebilir.
Örneğin, Bitcoin düğümlerini çalıştıran kişilerin çoğunluğundan bir grup oluşturmak istenirse dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 15.000 kişiyi bir araya getirmek gerekli. Böylesi bir durum, özellikle birçok kişinin anonim olarak düğümleri çalıştırdığı ve genel olarak kripto para birimi endüstrisinin anonimlik ve mahremiyete yönelik bir mekanizmaya sahip olduğu göz önüne alındığında, pek de kulağa mantıklı gelmiyor.
Bir Node Nasıl Oluşturulur ve Çalıştırılır?
Bitcoin için bir Full Node oluşturmak ve çalıştırmak, çoğu insanın düşündüğünün aksine çok basit bir işlemdir. Full Node oluşturmak ve çalıştırmak için yapmanız gereken tek şey, tüm düğümün en son Bitcoin çekirdek istemci sürümünü indirmek ve çalıştırmaktır. Ayrıca birden çok farklı işletim sisteminde Full Node kurmak ve çalıştırmak da mümkün.
Bütün bir düğümün Bitcoin çekirdek istemci sürümünü indirmeden önce, kabaca 100 GB boyutunda bir yeriniz olması gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Bu işlem için ayrıca iyi miktarda belleğe de sahip olmanız gerekli.