Bitcoin Yılın Galibi Fakat Ülkelerin İlk Tercihi Değil: Altın Algısı Değişecek Mi?
Küresel piyasalar ve kripto para piyasası beklenmedik bir zıtlık gösteriyor.
Küresel merkez bankaları 2024’ün ilk yarısında rekor düzeyde altın satın aldı ancak Bitcoin yine de daha iyi bir performans sergiledi.
2024 yılında dünya genelindeki merkez bankaları, değer saklama varlıklarına yönelerek altın rezervlerini rekor seviyelerde artırdı.
Makroekonomi haber platformu Kobeissi Letter 2 Eylül tarihli bir X paylaşımında, küresel merkez bankalarının net altın alımlarının 2024’ün ilk yarısında 483 tona ulaştığını ve bu rakamın bugüne kadarki en yüksek seviye olduğunu aktardı.
Bu miktarın, 2023‘ün ilk yarısında kaydedilen 460 tonluk önceki rekoru %5 oranında geçtiği belirtildi.
2024’ün ikinci çeyreğinde merkez bankaları, yıllık bazda %6 artışla 183 ton altın satın aldı. Polonya Merkez Bankası, Hindistan Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu dönemde en büyük altın alıcıları arasında yer aldı.
Ağustos ayının sonlarına doğru, Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapinski, bankanın altın alımlarına devam edeceğini ve altının rezervlerinin %20’sini oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Tolou Capital Management kurucusu Spencer Hakimian, Çin, Hindistan, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin artık Batı rezerv varlıklarına sahip olmayı tercih etmediğini ve altının “tek tarafsız ve istikrarlı rezerv varlık” olduğunu ifade etti.
1 Eylül’de ise teknoloji girişimcisi Kim Dotcom, BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri) altın destekli yeni bir stablecoin çıkaracaklarını ve bunun doların istikrarını tehdit edeceğini öne sürdü.
Dotcom, “BRICS altın destekli stablecoin çıktığında USD ile yapılan ticaret hızla azalacak, merkez bankaları USD’den çıkacak ve ABD’nin para basma balonu patlayacak. 2030’a kadar küresel GSYİH’nın %14’ü ABD’den diğer ülkelere kayacak” dedi.