Crypto Kemal: 2017’de Bir Dönem, İki Gece Boyunca Uyumadan Bitcoin’i Araştırıp İş Sermayemi Bu Sektöre Yatırdım
Koin Bülteni, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve tahminler ile, binlerce kişiye hitap eden kripto para fenomenleri ile röportajlar yapmaya ve siz değerli okuyucularımızın bu isimlerle ilgili meraklarını gidermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Selcoin ile yaptığımız röportajın ardından, bu hafta da konuğumuz Crpyto Kemal’di. Sektöre nasıl ve ne zaman girdiğinden, trade prensiplerine kadar birçok konuda merak edilenleri yanıtladı. Hepinize keyifli okumalar dilemeden önce, geçen hafta Selcoin röportajımızı kaçırdıysanız, sizleri şuraya alalım:
Koin Bülteni: Bitcoin serüveniniz nasıl ve ne zaman başladı, Bitcoin’den tam olarak nasıl haberdar oldunuz?
Crypto Kemal: 2014 yılından beri takip ettiğim forumlarda Bitcoin’in adını duyuyordum, hatta tarayıcımın toolbarına Bitcoin araştır diye bir pin bıraktım ancak orda unutuldu gitti, 2017 Nisan sonlarında bir forumda Bitcoin 1600 dolar oldui, diye bir konu okudum ve toolbardaki notu bulup kaynakları araştırmaya başladım.
2 gece uyumadan bütün kaynakları okuyup araştırıp çok etkilendim ve geleceğin, paranın Blockchain-Bitcoin ikilisinde olduğuna karar verip iş sermayemi düşünmeden komple Bitcoin’e yatırdım.
KB: Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yapmadan önce geleneksel borsalarda da işlem yapıyor muydunuz, o döneminiz nasıl geçiyordu?
CK: Hayır herhangi bir borsa geçmişim, tecrübem yok. Kripto para piyasasına girmeden önce freelance sosyal medya işleriyle geçimimi sağlıyor ve bu işten birikim yaptığım para ile de galericilik yapıyordum. Ilk soruda söylediğim gibi çok keskin bir karar ile bütün iş odağımı ve sermayemi kripto paralara verdim.
KB: ‘Trade yapmak’ günlük hayatınızda nasıl bir yer teşkil ediyor?
CK: Trade yapmak hayatımın her alanını ele geçirmiş durumda; trafikte, yemekte hatta geceleri bir alarmla uykumda bile trade yapıyorum. Bunun iki sebebi var;
Kripto para trade etmenin insanoğlunun en büyük haz duyduğu hissiyatı yani “kazanmayı” yaşatabildiği için bağımlılık yaptığını düşünüyorum.
Asıl sebep ise kripto piyasalarının toplam hacim değeri çok düşük bu volatilite ve karlılığın ileride azalacağını ve akarken doldurmayı planladığım ve yatırımı büyütmek için sürekli trade yapıyorum.
KB: Bazen, keşke bu piyasaya girmeseydim dediğiniz şeyler oluyor mu? Kripto para piyasalarında sizi en çok rahatsız eden şeyler nedir?
CK: Geçen sene boğanın son günlerinde alt koin trade etmeye başladım ve sermayemin %80’ini erittim çok zor günler geçirdim, bir tek o dönem keşke girmeseydim dedim ancak iyi ki kaybetmişim bu günlere o acı tecrübe sayesinde geldim ve iyi ki girmişim.
Kripto para piyasalarında beni en çok rahatsız eden şey marketin bir çöplüğe dönüşmesi sınırsız scam proje ve ICO. Herkes Blockchain’in üzerinden prim yaparak kolay para kazanmanın peşinde. Markete giren paranın büyük çoğunluğu maalesef bir hayal dünyasına dağılmış durumda.
KB: Margin trading yaptığınızı biliyoruz ve bu konunun riskli bir işlem olduğunu hep vurguluyorsunuz. Margin trading yapmayı düşünen insanlara ne önerirsiniz?
CK: Piyasada yeniyseniz ve güçlü bir sermayeniz yoksa kesinlikle tavsiye etmem. Ben 1 yıl kripto para sektöründe hatrı sayılır bir tecrübe kazandıktan sonra ufak meblalarla giriş yapmama rağmen çok kayıplar yaşadım. Şiddetle tavsiyem ordaki kar marjlari gözünüzü boyamasın aklınızın alamayacağı kadar riskli bir platform 1-2-3 derken herşeyinizi kaybedebilirsiniz. Kaybetmek geri kazanma hırsını tetikler bu da kumara girer kaybettirir.
Yok ben ille de gireceğim diyorsanız işlem açmadan önce çok ciddi temel ve teknik analiz yapıp çok güvenli bir noktadan işlem açıp stop lossu yakın tutup ve margin için ayırdığınız bakiyenin çok azıyla işlem yaparak başarı oranınızı arttırabilirsiniz.
KB: Türkiye’de sizce kripto para adaptasyonu , kullanımı ve bilinirliği Avrupa ve dünya geneline kıyasla ne durumda? Bunu arttırmak için neler yapılabilir?
CK: Türkiye’de kripto para bilinirliği yüksek seviyede diye düşünüyorum hatta çoğu ülkeden iyi durumda; ancak bana göre bunun gerçek sebebi, alt koin marketin “hızlı zengin olma” yolu olarak boğa sezonunda reklam edilmesi. Bunu düzeltmek için devletin Blockchain’i sahiplenip bu alanda ciddi çalışmalar yapması gerekir, kripto paralar ve Blockchain bir bütündür bu da yaygınlaşmasına sebep olacaktır.
KB: Türk kripto para camiasındaki insanları nasıl değerlendiriyorsunuz? Twitter’da önemli bir takipçi sayınız var, sizce insanların yaklaşımı nasıl ve geliştirilmesi gereken yönler nedir?
CK: Türk kripto para camiası içinde çok sayıda aktif genç, girişimci ve entellektüel bir kitle var. Burdaki yardımlaşma çok güzel, çok sağlam dostluklar kurdum ve de çok güzel bir çevre edindim tabii ki camiada çürük elmalar, art niyetli kişiler var; ancak nereye bakarsanız o tarz insanlar görürsünüz. Kalitesiz kitleyi görmezden gelmek ve prim vermemek gerek.
KB: Bitcoin dışında geleceğini parlak gördüğünüz ve sepete eklemeyi uzun vadede düşündüğünüz bir koin ya da koinler var mı?
Benim tek yatırımım Bitcoin’dir. Onun harici hiçbir koine yatırımcı mantığı ile yatırım yapmadım; ancak geleceği parlak gördüğüm coinler var. Bunlardan bir tanesi XLM. Kurumsal kimliği en bilinen proje ve IBM ile ortaklığı iyi yerlere getirecektir diye düşünüyorum. ZRX çok başarılı bir platform. STRAT keza ekibi çok kaliteli liste uzatılabilir bunun gibi projeler ileride sıyrılacaktır diye düşünüyorum. Onun dışında Holo Chain boğa sezonunda çok güzel hype yakalayabilir projesi çok güzel ve fiyatı 10 satoshi civarında. Binance borsasında bu fiyatlarda kalmasına ihtimal vermiyorum.
KB: SEC’in ETF kararının ne yönde olacağını düşünüyorsunuz?
CK: SEC geçen sene başvuruları reddetti, bu kadar volatil ve manipülasyona açık bir Bitcoin’in kabul edilmesi zor geliyor. Ancak bilemeyiz bu sene daha az volatil bir Bitcoin var önümüzde.
KB: ICO’lar konusundaki düşünceleriniz nedir? İnsanlar ICO yatırımı yaparken nelere dikkat etmeliler?
CK: ICO yatırımı yaparken ekibi, advisorleri ve sponsorları çok ciddi araştırsınlar, projenin Blockchain’e ihtiyacı var mı yok mu en çok buna dikkat etsinler. Ve kaybetmeyi göze aldıkları bir miktar ile yatırım yapsınlar.
KB: Trade yaparken ne gibi prensipler kullanıyorsunuz?
CK: Açtığım her işlemde ilk önce karlılığa değil riske bakarım, riskin minimum olduğu tradeler yaparım. Asla bütün paramı bir koine bağlamam. Portföyümün %50’si her zaman Bitcoin kalacak şekilde ve alımlarımı riske edebileceğim miktarlarda yaparım.
Ayı sezondaysak asla hold etmem kar %10a gelmeden satıp kaçarım. Boğada ise hedef koyarım beklediğim hedefe ortalama (%50 – %150) geldiğinide ana paramı çeker karı içerde bırakırım boğanın bittiğini hissettiğimdede portföyü komple Bitcoin’e taşırım. Her iki sezonda da ettiğim karın %30 unu anında TL olarak çeker bankaya koyarım.
Hatrı sayılır bir zarar etmediysem ve piyasanın gidişatı huzursuz ediyorsa hiç düşünmem stop loss ederim ve zararımı çıkartana kadar risksiz işlem fırsatı beklerim. Bende zarardayım satmam diye birşey yok satmak gerek %10 zarara kıyamadığım için %80 zarar ettim ben gerek yok. Gece yatarken kafamı yastığa rahat koyamayacaksam o koini almam. Kaybetmemek kazanmaktan iyidir.
En önemlisi de kötü psikoloji ile trade yapmam, eğer çok kaybettiysem sağlıklı düşünememişim demektir, ara vermem gerek. O zararı çıkartmak için açtığım hemen her işlemden zarar ettim çünkü açtığınız işlemleri para kazanma hırsıyla açarsanız kazanma ihtimaliniz çok düşüktür. Bir trader işlem açıyorsa o işlem kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğu için açılmalıdır.
KB: Kripto para yatırımlarını diğer borsa ya da gayrimenkul yatırımları ile kıyaslarsanız, artısı ve eksisiyle hangi yönleri ön plana çıkarırsınız?
CK: Gayrimenkul yatırımı bugüne kadar hep en güvenli yatırımdı bana göre, ancak gayrimenkul piyasası çok şişti ve ülkenin ekonomik durumu iç açıcı değil dolayısı ile olası kriz durumunda paranın cepte olması büyük avantaj. Geleneksel borsa da risk sonuçta ancak kripto gibi çok manipülatif ve volatil olmadıkları için daha güvenli denebilir.
KB: Blockchain ve Türkiye konusunda ne düşünüyorsunuz? Bakan düzeyinde gelen son açıklamalar sizde de bizler gibi bir umut uyandırdı mı? Blockchain’i ülkeye entegre etmek için neler yapılabilir?
Twitterdaki herkes gibi ben de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarından çok umutlandım. Eğitim alanında Blockchain çok devrimsel bir başlangıç ancak bizim bugün Blockchain’i kullanmamız ve yaygınlaştırmamız gerek. Böyle büyük bir teknolojiyi ilk kullananlar yarın çok iyi yerlere gelecektir.
KB: Son olarak buradan Koin Bülteni takipçilerine neler söylemek istersiniz?
Öncelikle Koin Bülteni’ne bu güzel ve samimi röportaj için teşekkür ediyorum, gündemden sürekli haberdar olmak ve önemli haberleri takip etmek için bildirimleri hep açık bulundurmaya özen gösteriyorum. Güzel içerik üretiyorsunuz, başarılarınızın devamını dilerim.