Çin, Rusya ve ABD, Askeri Kullanım İçin Blockchain Yarışına Girdi
Dünyanın dört bir yanındaki ordular her zaman en üst düzey teknolojileri kullanıp rakiplerinden bir adım önde olmayı tercih etmiştir. Blockchain de kesinlikle askeri operasyonlar konusundan gözden kaçırılacak bir teknoloji değil.
Belirli savunma bakanlığı yetkilileri, blockchain teknolojisinin dağıtık konsensus yapısı ve anonimliği sayesinde, kesinlikle konuya ilgi duymakta.
Bunların arasında en büyüklerden birisi de şüphesiz NATO. NATO belirli bir süredir ordu lojistiği ve tedariği konusunda blockchain kullanımını araştırmakta ve bunu Nesnelerin İnterneti gibi diğer önemli teknolojiler ile nasıl birleştirebileceğini tasarlamakta.
Şimdiye kadar ABD, Rusya ve Çin gibi önemli ülkeler blockchain’in ordu ile ilgili kullanımını araştıran liderlerden bir kaçı oldu. Söz konusu kullanım alanları arasında genel ulusal savunma, siber saldırılarla ilgili alanlar ve hatta insansız hava aracı kullanımı bile bulunuyor.
Ordu Altyapısı Değişiyor
Amerika Birleşik Devletleri içerisinde, 2018 Ulusal Savunma Yetkilendirme Kanunu, Bölüm 1646, ordunun istihdam amaçları için blockchain kullanabileceğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra, yakın zamanda ABD deniz hava savunma sistemleri departmanı da havacılık ile ilgili eşyaların takibi için blockchain kullanacağını belirtmişti. Yapılan açıklamada ordu hava taşıtlarının bakım ve operasyon maliyetlerinin blockchain ile düşürülebileceği de vurgulandı.
Rusya ise siber saldırıları tespit etme ve önleme konulu askeri odaklı bir blockchain araştırma laboratuvarı kurma planları ile anıldı. Haberden iki ay sonra, Rus TASS haber kaynağı blockchain’in yavaş yavaş Rus ordusuna geçiş yapmaya başladığını vurguladı.
Çin ise ”kripto para değil, blockchain önemli” felsefesi ile, söz konusu teknolojiye en çok önem verenlerden birisi. 2016 yılında yayınlanan bir raporda, Çin savunma ve güvenlik yetkililerinin blockchain kullanımını savunduğu görülmüştü.