Küresel Borç 184 Trilyon Dolara Çıktı! Olası Bir Kriz, Kripto Para Birimlerine Faydalı Olur Mu?
Kripto para piyasası genel olarak çok sıkıntılı bir 2018 yılı geçiriyor olsa da, anlaşılan durum sadece kripto para sektörüne özel değil. IMF tarafından yayınlanan bir bildiriye göre küresel borç 184 trilyon dolara ulaştı ve bu, kişi başına 86.000 dolarlık borç anlamına gelmekte.
The Balance kaynağının aktardığına göre ise, 184 trilyonluk borcun arasında 21 trilyon dolar sadece ABD’ye ait ve bu da küresel borcun %11.4’üne eşit.
Kurumsal kredi, mortgage kredisi, kredi kartı borçları ve öğrenci kredilerinin bile tarihin en yüksek seviyelerine yükseldiği ABD, bazı analistlere göre yeni bir krizin eşiğinde ve 2008 yılında yaşanan balonun patlaması gibi bir patlama yaşayabilir.
ABD’nin hisse senedi piyasası 2017 yılı boyunca tarihinin en büyük rallilerinden birisini yaşadı ve Dow Jones 19.762 puandan, 25.000 puana çıktı ve Ocak ayından Aralık ayına kadar %26’lık bir yükselme yaşadı. ABD piyasaları güçlü yükseliş gösterince, hem kurumsal firmalar hem de bireyler daha fazla harcamaya başladı ve neredeyse her tip kredide rekora ulaşıldı.
2008 yılında da özellikle mortgage yüzünden krizin patlak verdiği ABD’nin tekrar krize girmesi durumunda, kripto para piyasası yükselişe geçebilir. Venezuela, Arjantin hatta Türkiye gibi ülkelerde krizin kendini iyice hissettirdiği anlarda finansal istikrarı sağlamak için alternatif para birimlerine yönelen vatandaşlar, kripto para birimi hacimlerinde en azından ülke içerisinde inanılmaz bir artış yaşatmıştı.
ABD gibi bir ülkede yaşanacak olası bir krizin kripto para birimlerine olan etkisi ise, daha önce görülmemiş seviyelerde olabilir.