Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Özel İçerik: 2019 Yılında, Beklenen Boğayı Ne Getirecek?

2018 yılının bitmesine sayılı günler kaldı ve yatırımcılar özellikle kripto para piyasasının 2019 yılında hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. 2019 yılının kripto para sektörü için olumlu geçeceğini öne sürmek bir çok kişi için iyi haber olsa da, 2019 yılı tam olarak nasıl geçecek ve eğer bir boğa gelecekse bunu hangi gelişme getirecek?

2018: Tam Bir Kabus!

2018 yılı sona yaklaşırken, özellikle Kasım ve Aralık ayının sonlarında kaleme alınan kripto para birimleri ile ilgili makalelerin ve haberlerin çoğu, söz konusu yılın tamamiyle bir düzeltme ve değer kaybı yılı olduğundan dem vuracaktır. Okuyucular bunun yanı sıra kripto para birimlerinin dibi bulduğu ve 2019 yılının dünyanın daha önce hiç görmediği kadar kuvvetli bir boğa piyasası getireceği tarzında ifadelerle de karşılaşabilir.

Bütün bunlarla beraber, 2018 yılı kesinlikle sert bir yıl oldu ve ayı piyasası adeta yıl boyunca top koşturup, bir çok kripto para biriminin tüm zamanların en düşük seviyesine inmesine yol açtı. Bütün bu eleştirilerin yanı sıra, 2019 yılının, 2018 yılına kıyasla daha iyi bir yıl olma ihtimali oldukça kuvvetli. Sonuçta 2018 yılından daha kötü nasıl bir dönem yaşayabiliriz ki?

Peki önümüzdeki yıl piyasanın dönüş yaşamasına ve tekrardan yükselişe geçmesine neden olacak etmenler arasında, tam olarak neler var ve bunlar denildiği gibi bir boğa piyasası getirebilecek mi?

Likidite, Talep ve Hacim

Azalan ve düşüş yaşayan hacim, 2018 boyunca durmadan tekerrür eden bir olay oldu ve Bitcoin ile diğer kripto para birimlerinin tarihsel grafiklerine baktığımızda, küçük bir yükseliş sonrası daha büyük düşüşler çok rahat bir şekilde gözlemlenebilir. Piyasa yıl boyunca bir çok yatırımcıyı tuzağa düşürmeye devam etti ve küçük kazançlar, yerini oldukça büyük kayıplara bıraktı.

2017 yılından sonra adeta buharlaşan talep, zaten düşüşe geçen kripto para birimi fiyatlarının daha da düşmesine ve ciddi destek seviyelerinin altına inilmesine neden oldu.

Bakkt’ın 2019 yılında piyasaya süreceğini ifade ettiği Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri, bu konuda hem talep, hem likidite hem de Bitcoin hacmini geri kazandırabilir. Bunun yanı sıra platformun yöneticilerinin Bitcoin dışında başka kripto para birimleri ile ilgili Kripto para vadelisi piyasaya süreceği de dedikodular arasında yer alıyor.

Yıl boyunca da sık sık gündeme getirildiği üzre, kurumsal yatırımcılar veya kurumsal yatırım platformları kesinlikle kripto para sektörünün en büyük eksikliğini çektiği şey ve bunların gelmesi ile kripto para sektörü ciddi bir ralliye başlayabilir. Hedge fonları, kurumsal yatırımcılar, aile ofisleri ve diğer büyük firmalar, kripto para sektörüne güvenli ve regüle edilen bir yapı kazandırabilir.

Büyük Buhran: Bitcoin ETF’si

Neredeyse 2018 yılının her ayında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından Bitcoin ETF’sin onay verileceği veya verilmeyeceği hakkında çeşitli spekülasyonlar ve haberler gündeme geldi. Belirli bir süre boyunca, kripto para birimlerinin başarısı ve hayatta kalması bu ETF kararına bağlı gibi gözükse  ve Winklevoss ikizlerinin ETF başvurusu reddedildikten sonra piyasa sert bir dalış yapsa da, aslında kripto para dünyası tek bir karara bağlı olacak kadar küçük değil.

Ancak yine de her bir ertelenme kararında sektörün birazcık daha düşüş ve hayal kırıklığı yaşadığını belirtmekte fayda var. Şu sıralar bir çok bireysel yatırımcının ”bıktım ETF’nizden ya kabul edin ya reddedin” dediğini duyar gibiyiz ve bu oldukça haklı bir ifade. Piyasanın ciddi anlamda tepki verebilmesi için SEC’in kesin olarak Bitcoin ETF’sini ya ret, ya da kabul etmesi gerekiyor ve bu ciddi bir sıkıntı olmaya başladı. Olası bir kabul durumunda Bitcoin ETF’sinin devasa bir kurumsal yatırımcı çekeceğinden şüphe yok ancak bunun reddedilmesi durumunda piyasanın tam olarak nasıl tepki vereceğini bilmek de imkansız.

2017 yılında yaşanan boğayı, Bitcoin vadelilerinin aracılığıyla yaratılan FOMO’nun getirdiği göz önüne alınırsa ve bu uzun süredir beklenen Bitcoin ETF onayı ve psikolojik etkisi ile birleştirilirse, Şubat ayı kripto para birimleri için yeni bir zirve anlamına gelebilir. Bu kadar uzun süredir beklenen bir onayın yaratacağı FOMO’dan bahsetmemek de doğru olmaz tabii ki.

Özet geçmek gerekirse, Bitcoin ETF onayı durumunda bir çok yerli ve yabancı kripto para borsasının yoğunluktan dolayı sistemlerinin çökeceğine hiç ama hiç şüphe yok.

Özgün ve Gerçek Kullanım Alanları

2018 yılı fiyat açısından oldukça zorlu ve katı bir yıl olarak geçse de, yeni kullanım alanları ve gerçek hayata dair uygulamalar açısından oldukça verimli ve zengin geçti. 2017 yılında yaşanan fiyat hareketliliği yerini düzeltmeye bırakınca, insanlar sektörü daha fazla uygulama ve yeni kullanım üreterek ileriye taşıyabileceğini fark etti ve yaşanan patlama ile bir çok yeni kripto para ile blockchain startup’ı filizlenmeye başladı.

Tabii ki bunları etkisi 2019 yılında daha güçlü bir şekilde hissedilecektir. Özellikle kripto para ve blockchain tabanlı ödeme sektörü konusunda 2019 yılının özel bir yıl olacağı beklenmekte. Sektörün daha fazla kullanıcıya ulaşması için, genel kullanıcı için hem daha iyi bir arayüze sahip olmak, hem de daha fazla uygulama üretmek gerekiyor.

Yaşanan ICO regülasyonları ile sektör iyice olgun bir hal almaya başladı ve yatırımcılar ile sektörün yararına olmayan sahtekarca projeler teker teker sektörden silindi. Geçtiğimiz 2017 yılında, Visual Capitalist tarafından yapılan bir araştırmada, dünya çapında 11.300 geleneksel dükkan sahibi ile yapılan anketin sonucu olarak bunların %30’unun kripto para birimi ile ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı. 2019 yılına girerken kolaylaştırılan sistemler ve ödeme yollarını hesaba katacak olursak, oranın iki katı civarında artış gösterdiğini tahmin etmekte sakınca yok gibi gözüküyor.

Bunun yanı sıra e-ticaret ve ödeme sektörü alanlarının, 2021 yılına kadar olağanüstü bir büyüme yaşayacağı tahmin edilmekte. E-ticaret ve mobil ödeme platformlarından elde edilen kazancın, 528.2 milyar dolardan, 885.4 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekte ve 2021 yılına kadar bunun büyük bir bölümünün kripto para birimleri kullanılarak yapılması oldukça olası.

Kripto para bankacılığı, kripto para teminatlı kredi, kripto – kripto ödemeleri gibi konseptlerin hepsi, daha önce bilinmeyen ancak yaşanan çöküş sonrası yeni iş modeli olarak üretilen alanlar ve bunlar geleneksel finans sektöründe yer alıp da kripto para sektöründe olmayan özelliklerin tamamlanmaya başladığının da göstergesi.

2019 yılı her yeni uygulama ve kullanım alanı ile, kripto para birimlerinin yükselişine sahne olabilir.

Dikkat! Stabil Koin Projeleri Geliyor

2018 yılı kesinlikle birden çok stabil koin projesi ile de anılacak ender dönemlerden birisi oldu. Bir itibari para birimine veya varlığa endeksli olarak piyasaya sürülen stabil koinler arasında büyük ihtimalle en çok tanınan Tether olmuştur. Genellikle kripto para piyasasında yaşanan dalgalanmalarda ve düşüşlerde kripto para yatırımcısının imdadına koşan Tether, 2018 yılının çoğunda sadece bu özelliği ile değil, denetimlerde yaşadığı ‘sıkıntılar’ ile de anıldı.

Bir çok kişi Tether’in endeksli olduğunu iddia ettiği kadar ABD dolarına sahip olmadığını iddia etse de, Tether bunları her seferinde yalanladı. Dönem içerisinde banka değişikliğine bile giden Tether, 2018 yılının ilk yarısında pek sıkıntı çekmiyor gibi gözükse de, 2018 yılının ikinci yarısından itibaren piyasaya çıkan yeni stabil koin projeleri ile tahtının elinden alınabileceğini göstermiş oldu.

Winklevoss ikizlerinin kripto para borsası Gemini tarafından piyasaya sürülen GUSD, Paxos tarafından piyasaya sürülen PAX, True USD, Goldman Sachs’ın arkasında olduğu Circle firmasının çıkarttığı USDC ve bunun gibi onlarcası, kesinlikle stabil koin sektöründe değişimin yaşanmak üzere olduğunun bir göstergesi.

Kripto para sektöründeki bazı isimler stabil koin projelerinin kripto para piyasasının geleceği için kötü olduğunu ve bunun piyasayı aynı geleneksel piyasalara çevireceğini iddia etse ve bunda bir nebze haklılık payı bulunsa da, söz konusu projeler her geçen gün artmaya devam ediyor.

Bilindiği üzre PAX stabil koin’i, kodlamasının içerisinde yetkililere olası bir durumda ilgili cüzdanı dondurabilme yetkisi veren bir teknik detay ile gündeme gelmiş ve çok fazla eleştiri almıştı.

Facebook’un Kripto Para Sektörüne Girişi

Dünyanın en büyük sosyal medya kuruluşlarından birisi olan Facebook, bilindiği üzre bir kripto para birimi geliştireceği haberleri ile adından söz ettirmeye başladı.

Kimine göre ‘yine’ kötü olarak görülen bu gelişme, sosyal medya devinin 2 milyar üzerinde kullanıcıya ev sahipliği yaptığı göz önüne alınırsa kesinlikle çok büyük potansiyele sahip olarak yorumlanabilir. Facebook’un çıkartacağı kripto para birimi -spekülasyonlara göre bu da bir stabil koin olacak – nasıl bir projeden ibaret olursa olsun, bunun ciddi bir kullanım kazanacağını tahmin etmek pek zor olmasa gerek.

Bununla beraber 2 milyar insana kripto para birimleri teknolojisini tanıtmak, kesinlikle sektör için iyiye işaret anlamına geliyor.

Yine de konu kripto para birimleri ve kripto para sektörü olunca hiçbir şeyin bir kesinliği yok ve 2019 yılı belki de ”bu kadar da kötü olamaz” dediğimiz bir yıl bile olabilir. Ancak yeni yılın yeni umutlarla beraber geldiği de unutulmamalıdır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment