Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Bu adamın (veya kadının) kim olduğunu bilmiyor olsak bile, ne yapmış olduğunu biliyoruz. Bitcoin‘in mucidi Satoshi Nakamoto, 2008 yılının kasım ayında bir kriptografi mail listesine bir yazı göndererek Bitcoin’in Protokolü’nü yayınlanmıştır.

Daha sonra 2009’da Bitcoin yazılımının ilk versiyonunu ortaya çıkarmış ve 2010 sonlarında topluluktan yavaş yavaş kopmaya başlayıncaya dek diğer insanlarla birlikte bu sistemde yer almıştır.

Nakamoto bu projede diğer insanlarla birlikte açık kaynak üzerinden çalıştı ama kendisiyle ilgili kişisel olan hiçbir bilgiyi paylaşmamaya özen gösterdi ve insanlar ondan en son 2011’de, ‘’başka projelere geçiş yaptım’’ dediğinde haber aldı.

İsmine bakılırsa, Japon olmalı

Her ne kadar bir kitabı kapağına bakarak yargılamamamız gerekse de, belki de bazen yapmalıyız.

‘’Satoshi’’ Japonca’da ‘’temiz düşünmek, keskin akıllılık, bilge’’, ‘’Naka’’ ‘’orta, içeri veya ilişki’’ ve ‘’Moto’’ ‘’köken’’ anlamlarına gelebilmektedir.

Tüm bu anlamlar, akıllı bir algoritma tasarlayarak yeni bir akım bulmuş kişiye yakışır. Sorun, her kelimenin bambaşka anlamlara gelebiliyor olmasıdır.

Japon olup olmadığından tam emin olamayız. Hatta, onu bir ‘erkek’ olarak tanımlamamız bile bir kanıta dayanmıyor.

Lafın gelişi ona ‘adam’ diye hitap ediyoruz ama isminin takma bir isim olduğunu düşünürsek, aslında bir ‘’kadın’’ ve hatta birkaç kişi bile olabilir.

Nakamoto’nun Kimliğini Bilenler

Maalesef kimse bilmiyor. Bazen insanların gizemli şeyleri öğrenmek için kullandığı detektif teknikleri, ulaşılan sonuçtan daha heyecan verici olabiliyor. The New Yorker’dan Joshua Davis, Satoshi Nakamoto’nun Dublin Trinity Koleji’nde okumuş bir kriptografi mezunu Michael Clear olduğuna inandı. FastCompany’den Adam Penenberg ise bu fikre karşı çıktı ve Nakamoto’nun aslında 3 kişi olduğunu önerdi: Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry. İkisi de bu sonuçlara ulaşmak için dil bilimsel metotlar kullandılar. Satoshi’nin internet üzerindeki yazılarındaki stili, kelimeleri ve hatta deyimleri araştırarak bilinen birinin yazı biçimiyle uyuşup uyuşmadığına baktılar. Joshua Davis ve Adam Penenberg gibi bir çok araştırmacı yıllar içinde Satoshi’nin kim olabileceğine dair türlü türlü öneriler ortaya attılar ama ortaya atılan her isim Satoshi Nakamoto olduğunu reddetti.

Satoshi Hakkında Bildiklerimiz

Bitcoin’in ilk aşamalarında onunla birlikte olan insanların röportajlarına bakarsak, onun hakkında kesin olarak bildiğimiz tek şey Bitcoin sistemini tasarlarken çok detaylı bir şekilde düşündüğüdür. Çekirdek geliştirici Jeff Garzik’e göre, klasik bir yazılım mühendisinin yapacağı titiz test işlemleriyle aynı şeyleri yapmamıştır ve bu açıdan Satoshi’nin kodları geleneksel değillerdir.

Satoshi’nin Mal varlığı

Bitcoin ve şifreleme konularında bilirkişi sayılan Sergio Lerner’in bir analizine göre, Bitcoin ağının ilk dönemlerinde Satoshi blokların çoğunu kendisi kazdı ve harcanmamış yaklaşık 1 milyon Bitcoinlik bir servet yaptı. Günümüzde 1 Bitcoin’in değeri üzerinden hesaplarsak; 1 milyon Bitcoin 2,5 Milyar Dolar’a (yaklaşık 8 milyar 800 milyon Türk Lirası) tekabül etmektedir.

Şuan Ne Yapıyor

Satoshi’nin artık ne ile uğraştığını kimse bilmiyor ama 23 Nisan 2011’de bir yazılım mühendisine gönderdiği son e-postalardan birinde ‘’Artık yeni projelere geçtim. İşler Gavin ve diğer herkese emanet.’’ demiştir.

Devlet İçin mi Çalıştı?

Bu konuda dedikodular var elbette. Bazı insanlar onun ismini ‘’merkezi istihbarat’’ olarak yorumladı ama insanlar görmek istedikleri şeyleri görürler, komplo teorilerinin özü budur.

Buradaki bariz soru, devlet veya bir istihbarat teşkilatı neden düzenli olarak anonim ticaret mekanizması olarak kullanılan bir kripto para birimi oluşturmak istesin? Komplo teorisyenlerinin bu konu hakkında da bir fikri olacaktır elbette.

Belki de bunların önemi yoktur. Çekirdek geliştiricisi Jeff Garzik bu durumu kısa ve sade biçimde özetliyor: ‘’Satoshi’nin ortaya çıkardığı açık kaynak sisteminde, onun kim olduğunu, ona güvenip güvenemeyeceğinizi veya bildiği şeyleri bilmenize gerek yoktur.’’ Açık kaynak sistemi sır saklamayı imkansız hale getiriyor. ‘’Kaynak kodu her şeyi belli ediyor.’’

Daha da ötesi, Garzik’e göre Satoshi’nin takma isim kullanmış olması daha iyi olmuştur. Böylece insanlar, teknolojiyi kimin ortaya koyduğundan daha çok teknolojinin kendisine ilgi göstermişlerdir. Ve şuan geldiğimiz noktada, Bitcoin ismi Satoshi Nakamoto’dan çok daha büyüktür.