Hindistan’da Blockchain ile Güneş Enerjisi Bir Araya Geliyor
Hindistan’ın eyaletlerinden Uttar Pradeş, Blockchain teknolojisiyle güneş enerjisini bir araya getirdi.
Uttar Pradeş’teki yerel yöneticiler güneş enerjisinden daha etkili bir şekilde yararlanabilmek ve bu enerjiyi daha hızlı bir şekilde dağıtabilmek için Blockchain’e yönelmeye başladılar.
Blockchain ve Güneş Enerjisi
Blockchain teknolojisinin ismi genelde kripto paralarla birlikte anılsa da bu teknolojinin bambaşka ortamlarda da kullanılabildiğini biliyoruz. IBM, Walmart, Carrefour, Nestle gibi birbirinden farklı isimler bu teknolojiyi sağlık, gıda, eğitim, finans gibi çeşitli alanlarda kullanıyorlar.
Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletindeki yetkililer ise bu teknolojiyi bambaşka bir amaç için, güneş enerjisi için kullanmaya karar verdiler.
Çalışmalar Başladı
Devlete bağlı olan Uttar Pradeş Enerji Şirketi ve Uttar Pradeş Yeni ve Yenilenebilir Enerji Geliştirme Kurumu, eyalet genelindeki devlet binalarının çatılarına güneş enerjisi panelleri kurmak için harekete geçtiler.
Avustralya’daki PowerLedger adlı bir Blockchain şirketiyle işbirliği yapan bu devlet kuruluşları, panelleri kurduktan sonra bunları test etmeye başlayacaklar. Bu test aşamasının Mart 2020’ye kadar devam etmesi bekleniyor.
Bu projeye yarı-özel bir kuruluş olan Hindistan Akıllı Şebeke Forumu da katkıda bulunacak. Akıllı Şebeke Forumu Genel Müdürü Reena Suri, güneş enerjisiyle Blockchain teknolojisini bir araya getiren bu proje hakkında şu yorumu yapıyor:
Bu proje sayesinde çatılardan alınan güneş enerjisini Blockchain aracılığıyla çevredeki binalara ve evlere aktarmanın ne kadar verimli olduğunu göreceğiz. Power Ledger’ın kullandığı platformda binalardan toplanan enerjiye bir fiyat biçmek ve bu enerji alışverişini gerçek zamanlı olarak takip etmek için akıllı sayaç sistemleri de kullanılıyor.