Telegram’ın GRAM Tokenlarına Mahkeme Engeli
Dünyanın en büyük mesajlaşma platformlarından Telegram, 2018 yılında kendi ilk dijital para arzını (ICO) düzenledi. Bu ICO’dan 1.7 milyar dolar toplayan Telegram toplamda 175 yatırımcıya 2.9 milyar adet GRAM tokenı dağıtacaktı.
Telegram yöneticileri bu ICO’nun sorunsuz bir şekilde yürütüldüğünü açıklamış, ortada herhangi bir yasa ihlali olmadığını belirtmişlerdi. Normal şartlar altında bu 175 yatırımcının doğrudan Telegram’dan aldıkları tokenları diğer yatırımcılara aktarması ve Gram tokenlarının bu şekilde ikincil piyasaya sokulması gerekiyordu.
ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) ise Telegram’ın geliştirdiği Gram tokenlarının menkul kıymet olarak sınıflandırıldığını, Telegram’ın da bu ICO’yu SEC’den izin almadan düzenlediğini açıkladı. SEC ile Telegram arasında yaşanan bu anlaşmazlık daha sonra mahkemeye taşındı.
Karar SEC Lehine
ABD’deki bir bölge mahkemesi, Telegram ile SEC arasında yaşanan bu anlaşmazlıkta SEC’nin lehine bir karar aldı. Mahkeme tarafından yayınlanan açıklamadan bir kesit şu şekilde:
“Mahkeme; Telegram’ın 175 yatırımcıya sattığı 1.7 milyar dolarlık 2.9 milyar adet tokenın, şirketin bu Gram tokenlarını ikincil piyasaya sokma planının bir parçası olduğuna karar kılıp SEC’nin iddialarını haklı bulmuştur. Mahkeme; Howey maddeleri ışığında Gram tokenlarının ikincil piyasaya aktarımının da menkul kıymet satışı olarak değerlendirilmesine karar vermiştir.”
Telegram yöneticileri bu tokenların ikincil piyasaya aktarımının menkul kıymet satışı olmayacağını öne sürüyorlardı. Ancak mahkemenin yayınladığı açıklamadan da görülebileceği üzere ABD’deki yetkililer Telegram’ın bu iddiasını doğru bulmuyorlar.
Mahkeme bu yüzden Gram tokenlarının ikincil piyasaya aktarımının geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Telegram yöneticileri isterlerse mahkemenin bu kararına itiraz edip temyize gidebilirler.