Bitcoin ile Tesla Almanın Hüküm ve Koşulları
Tesla müşterileri, artık İnternet’ten verecekleri araba siparişinde kredi kartıyla işlem yapıyormuş gibi Bitcoin ile ödeme yapabiliyorlar. Her ödeme seçeneğinde olduğu gibi, Bitcoin ile yapılan ödemelerin de belli başlı hüküm ve koşulları var.
Tesla bu yıl önce 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını, ardından Dünya genelinde Bitcoin ile araba satacağını ve buradan gelecek paraları itibari paraya dönüştürmeyeceğini duyurdu.
Çoğu kripto para kullanıcısı, bir yere para gönderirken doğru cüzdan adresine, doğru miktarda para göndermenin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Tesla’dan Bitcoin ile alışveriş yaparken de bu kurallara uymak gerekiyor. Fakat kurallar bununla kısıtlı değil.
Yanlış adres, elveda Bitcoin
Tesla’nın sitesinde Bitcoin ile ödeme yapmak isteyen kullanıcıların karşısına bir ödeme penceresi çıkacak. Burada kullanıcının hangi adrese (hem metin hem QR kodu halinde), ne kadar BTC göndermesi gerektiği yazacak.
Bitcoin fiyatı birkaç saat içinde değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla, müşterilerin ödeme penceresini gördükten sonra parayı göndermek için 30 dakika limitleri olacak. Bu 30 dakika içinde Tesla’nın verdiği cüzdana, Tesla’nın istediği miktarda bitcoin göndermek tamamen kullanıcının sorumluluğunda.
Şirket, hatalı işlem yapanların “Bitcoinlerini kaybedebileceğini” ve bunun Tesla’nın sorumluluğunda olmadığını vurguluyor. İşlem ücretini kullanıcı ödeyecek.
Diyelim ki fazladan para gönderdiniz
Tesla, sadece Bitcoin blockchaininde onaylı olarak gözüken işlemleri kabul edeceğini ve bu işlemlerin tamamlanmasının “genelde bir saatten kısa ama zaman zaman bir günden uzun sürdüğünü” söylüyor.
Blockchaindeki işlemler geri alınamadığı için müşterilerin tam tamına kendilerine iletilen miktarda ödeme yapmaları gerekiyor. Bir müşteriden 100 dolarlık Bitcoin istenir ama müşteri verilen adrese 90 dolarlık Bitcoin gönderirse Tesla, müşteri aradaki 10 dolarlık farkı kapatıncaya dek bekleyecek. 110 dolarlık Bitcoin gönderirse, 10 doları geri alamayacak.
Yasalar tamamen kullanıcı sorumluluğunda
Kripto para kullanıcıları zaman zaman hack saldırıları ile karşılaşabiliyor. Ödeme sırasında yaşanacak olası bir saldırı, kullanıcı sorumluluğunda olacak.
ABD’de ve diğer ülkelerde kapsamlı bir kripto para mevzuatı olmadığı için gelecekte yasal değişimler görülebilir. Mevcut yasalardan ve olası gelişmelerden, tamamen kullanıcı sorumlu.
Bir müşteri, Tesla’dan araba almak için 1 bitcoin değerinde ödeme yapıp, bir süre sonra arabayı iade etmek isteyebilir. Bitcoin fiyatının aradan geçen süreç içerisinde yükselmesi halinde, müşteriye 1 değil (örneğin) 0,94 Bitcoin iadesi yapılabilir. Bu da kullanıcı sorumluluğunda.