Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatları Vergi Döneminin Bitmesi İle Yükselmekte

Bitcoin fiyatları bugün gün oldukça iyi başlayarak 9,000$ sınırlarına kadar ulaşmış olmakta. Bu yeni yükseliş ivmesi birçok kişi için sürpriz bir yükseliş olsa da Fundstrat Uluslararası Danışmanlık hizmetlerinin analizcilerinden Tom Lee için durum pek de böyle olmamakta. Tom Lee daha önce yapmış olduğu açıklamalarda vergi beyanlarının kripto para birimleri piyasasını aşağıya doğru çektiğini ve en nihayetinde bunun bitmesiyle Bitcoin fiyatlarının yükseleceğini söylemişti.

Piyasadaki Duyarlılığın Artmasıyla Bitcoin 9,069$’a Ulaştı

Bitcoin fiyatları çapa atmış olduğu 6,500$ ile 7,000$ noktasından kurtularak geçtiğimiz 12 Nisan gününden itibaren istikrarlı bir şekilde artış göstermekteydi. Piyasa değeri olarak halen zirvede olan Bitcoin, Nisan ayındaki en düşük noktasından %40’lık bir artış göstererek 9,000$ sınırını aşarak 9,069$’a kadar ulaşmış bulunmaktaydı. An itibariyle hafif bir düşüş göstererek 8,750$ civarlarında seyretmekte.

Fundstrat Küresel danışmanlık hizmetleri araştırma biriminin başkanı Tom Lee daha önceden yapmış olduğu açıklamalarda vergi mükellefiyeti uygulamalarının ardından piyasada kripto para birimleri üzerinden kazanılan yüksek gelirlerin geçtiğimiz yıl yatırımcılar tarafından vergi ödemekten kaçınmak için Bitcoin’lerini ellerinde tutarak piyasanın düşmesine sebebiyet vermişti. Tom Lee, yatırımcılar için yapmış olduğu bir açıklamasında:

“ABD vergilendirme günlerini geçtiğimiz 17 Nisan’da arkamızda bıraktığımızdan itibaren kripto para piyasasında hareketlenmeye başlamış bulunmakta. İnanıyoruz ki Bitcoin kışı sona ermekte. Kripto paralardan itibari paralara olan vergi baskısının sona ermesiyle ortaya çıkmakta olan riskler giderek ortadan kalkmakta.”

Kripto para birimlerinin IRS tarafından bir tür mal olarak kabul edilmesinin ardından artık sermaye kazançları vergilendirmesine tabi olmakta. ABD’de geçtiğimiz yıl bu vergi türünde %1,300’lük bir artış gerçekleşmesiyle 25 milyar$‘lık bir vergi geliri oluşturabileceği belirtilmekte. Tom Lee, ABD’deki vatandaşları 590 milyar $’lık sermaye kazançlarının 2017 yılında sadece %30’una sahip olabildi ve bunun 92 milyar $’lık kısmı vergilendirilebilir bir kazanç olarak %27’lik bir orana tabi olabildi.

Tom Lee aynı zamanda yatırımcıların Bitcoin fiyatları için önemli göstergelerden biri olan CoinsharesCrypto ETF‘yi de yakından takip etmelerini tavsiye etti. Bunu ise kışın ne kadar uzun süreceğini kendi gölgesinden anlayan Punxatawney Phil isimli bir dağsıçanına benzetti. Punxatawney Phil, Pensilvanya’nın Punxatawney şehrinde yaşamakta olan bir dağ sıçanı olmakta ve geleneğe göre her kış mevsiminin başlangıcında Phil, kırsal alanda yaşamakta olan evinden çıktığında eğer kendi gölgesini görürse bu soğuk havaların 6 hafta daha devam edeceğini, eğer görmez ise şehirde erken bahar yaşanacağına inanılmakta.

Tom Lee konuyla alakalı olarak şunları belirtmekte:

“Büyük kurumsal yatırımcıların ETF kullanarak Bitcoin risklerini ölçmeye çalıştıklarına inanıyoruz. Bu sebeple hisselerdeki bir artış gerçekleştiğinde büyük miktarda bir paranın Bitcoin aldığını bize göstermekte.”

Tom Lee, Bitcoin’in yıl oratalarında 20,000$‘a, yıl sonunda ise 25,000$‘a ulaşacağını tahmin etmekte. Uzun vadede ise Bitcoin’in 2020 yılında 91,000$‘a kadar yükseleceğini inandığını söylemekte.

Piyasada aynı zamanda George Soros ve Rothschild ailesi gibi lider yatırım fonlarının kripto para piyasasına girecekleri yönünde haberler çıkması bu hareketlenmeleri arttırmış durumda. Soros fon yönetimi kuruluşu dijital paralar ile ticareti onayladıklarını duyurmuştu. Soros ise piyasanın bir balon olduğunu söyleyerek yatırımcıların bir nevi yanlış anlama ile böyle bir piyasada işlem yaptığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment