ABD Hazine Bakanlığı bugün yayınladığı yıllık raporunda Bitcoin gibi dijital varlıkların gelişimini, avantajlarını ve ne gibi riskler barındırdığını açıkladı. Bitcoin gibi kripto paraların, stablecoinlerin ve dijital merkez bankası paralarının (CBDC) incelendiği raporda bu konuların yakından takip edilmesi gerektiği belirtildi.
ABD Hazine Bakanlığı bugün Finansal İstikrar Denetim Konseyi Yıllık Raporu’nu yayımladı. Raporda Bitcoin gibi dijital varlıklar finansal inovasyon başlığı altında incelendi.
Kripto paraların gelişimini değerlendiren Konsey; bunu yaparken Bitcoin, Ethereum, XRP ve Litecoin üzerinden örnek verdi. 2018 sonrası düşüşe geçen kripto para piyasasının bu yıl itibarıyla yeniden büyümeye başladığı belirtildi. Bu noktada özellikle stablecoin pazarındaki büyümenin diğer kripto paraları “gölgede bıraktığı” açıklandı.
Faydası da var zararı da
Hazine Bakanlığı finansal inovasyonun birçok fayda sağladığını açıkladı. Buna örnek olarak işlem maliyetlerinin düşmesi gösterildi. Buna karşılık olarak Bitcoin gibi dijital varlıkların hala küçük bir pazarı temsil ettiği ve birçok risk barındırdığı aktarıldı.
Kripto para gibi dijital varlıklar ile neredeyse gerçek zamanlı olarak işlem yapılabileceği belirtildi. Konsey; bazı ülkelerin bu teknolojiden faydalanmak adına kendi dijital paralarını çıkarmayı planladığını söyledi. Bu sırada üstünde en çok durulan şeylerden biri sabitcoin diyebileceğimiz stablecoinler oldu.
Sabitcoinler sistemi tehlikeye atabilir
Sabitcoinlere örnek olarak Tether’ın USDT’si; Circle’in USDC’si ve Facebook’un geliştirmeye çalıştığı Diem projesi gösterilebilir. Bu stablecoinler normale kıyasla daha ucuz ve daha hızlı ödeme yapmayı sağlıyor.
Hazine Bakanlığı; sabitcoin kullanımının yaygınlaşması halinde ödeme sistemlerinin tehlikeye girebileceğini açıkladı. Bunun temkinli yaklaşılması gereken bir konu olduğunu belirten Konsey üyeleri; sabitcoin kullanımının çağdaş finans sistemini etkileyebileceğini açıkladı.
Ne yapmak lazım?
Raporda her bir stablecoin’in birbirinden farklı bir risk barındırabileceği, aynı şeyin genel olarak her türlü kripto para ve dijital varlık için geçerli olduğu vurgulandı. ABD’deki regülatörlerin bu nedenle birbirleriyle iş birliği içinde olması gerektiği belirtildi.
Büyük teknoloji ve e-ticaret şirketlerinin finansal şirketlerle rekabet etmeye başlayabilecekleri, bunun mevcut finans kuruluşlarını etkileyebileceği aktarıldı.
ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı olan Konsey bu riskleri sıraladıktan sonra ne gibi adımlar atılması gerektiğini açıkladı. Bu önerileri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır:
- Yeni dijital varlık ürün ve hizmetlerinin tespit edilmesi,
- İnovatif ürünlerin tüketicilere, devlet kurumlarına ve finans piyasalarına ne gibi faydalar sağladığının incelenmesi,
- Yeni finans ürünlerinin ve hizmetlerinin mali istikrar üstündeki ektilerinin incelenmesi,
- Finansal inovasyon ürünlerinin barındırdığı risklerin analiz edilmesi,
- Devlet kurumlarının elde ettikleri bulguları Bakanlık ve diğer kurumlar ile paylaşması,
- Hem federal hem eyalet düzeyindeki regülatörlerin dijital varlıkların ve dağıtılmış defter teknolojisinin gelişimini desteklemesi,
- Dijital varlıkların güncel durumunun değerlendirilmesi,
- Federal ve eyalet düzeyindeki regülatörlerin birbiriyle iş birliği yapması.