Dünyaca ünlü yatırım platformu Robinhood geçmiş dönemde sistemsel aksaklıklar yüzünden yatırımcılarını zarara uğrattığı gerekçesiyle 10 milyon dolar cezaya çarptırıldı.
Geçtiğimiz senelerde birçok kez kesintiler yaşayan Robinhood, uzun soruşturma sürecinin ardından 10,2 milyon dolar değerinde cezaya çarptırıldı. Kaliforniya Mali Koruma ve İnovasyon Departmanı (DFPI) tarafından açıklanan kararda, platform üzerinde yaşanan kesintilerin yatırımcıları birçok kez zarara uğrattığının tespit edildiği vurgulandı. DFPI ayrıca Robinhood’un bir borsada olması gereken temel teknolojiyi denetleyemediğini bu durumunda ciddi aksaklıklar yarattığını ifade etti.
ABD merkezli 7 farklı eyaletin menkul kıymetler düzenleyicisi tarafından başlatılan davanın asıl tetikleyici gerekçesi platformun Mart 2020‘de yaşadığı ciddi kesinti oldu. Robinhood, ceza ödemeyi kabul etse de müşterilerine karşı kasıtlı bir şekilde zarar verme suçlamaları noktasında sessiz kalmayı tercih etti.
Söz konusu uzun soluklu araştırmada Alabama, Colorado, California, Delaware, New Jersey, Güney Dakota, Teksas eyaletlerindeki menkul kıymetler düzenleyicileri yer aldı.
Kuzey Amerika Menkul Kıymet Yöneticileri Birliği Başkanı Andrew Hartnett konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
Robinhood müşterilerine hizmet verme konusunda defalarca başarısız oldu. Fakat bu uzlaşma Robinhood’un müşteri hizmetleri yükümlülüklerini ciddiye alması ve bu eksiklikleri düzeltmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Robinhood gibi platformlar, yatırımcılar ve tüketiciler için yasaların gerektirdiği şekilde sağduyulu korumalara uymalıdır.
Platformun en ciddi skandallarından biri de Covid-19 pandemisi sonrası ciddi yükselişe geçen GameStop (GME) hisselerine karşı aldığı karar olmuştu. Hisselerin fiyatı tepe noktalara yakın bir seviyedeyken satın al butonu platform tarafından kaldırılmış ve sadece satışa izin verilmesi tepki çekmişti. Sadece bu bile yatırımcıların milyonlarca dolar zarar etmesine yol açmıştı.