ABD hükümeti, regülatörlerinin kripto para sektöründeki riskleri zamanında ele almak için yeterli koordinasyon mekanizmasına sahip olmadığını öne sürdü.
ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) tarafından 24 Temmuz tarihinde yayınlanan raporda, kripto paraların yasal noktada ele alınış biçimlerini inceledi. Raporda, kripto paraların regülasyonlarına yönelik önemli yasal boşluklar bulunduğu tespit edilirken denetim mekanizmasındaki koordinasyon eksikliğine de değinildi.
Koordinasyon eksik
Finansal Hizmetler Komitesi Temsilcileri Maxine Waters ve Stephen Lynch tarafından görevlendirilen GAO, mevcut federal regülatörler arasında menkul kıymet olmayan bir kripto paraların spot piyasasını regüle etme konusunda kapsamlı yetkisinin bulunmadığına dikkat çekti. Bunun yanı sıra raporda, sektör kaynaklı oluşabilecek risklere zamanında cevap verebilmek için regülatörler arasında yeterli koordinasyon mekanizması bulunmadığından bu noktada eksikliğin giderilmesi gerekebileceğinin altı çizildi.
Stablecoin regülasyonu
Raporda GAO’nun en büyük endişelerinden birinin stablecoinler olduğu görüldü. Rapor, stablecoinlerin regülasyonunda büyük boşluklar olduğuna dikkat çekti. Stablecoinlerin rezerv seviyelerinin belirlenmesi ve rezerv seviyelerinin kamuya beyanı konusunda standartların olmayışı ve parçalanmış olarak nitelendirilen mevzuat yapısı da GAO tarafından önemli riskler arasına alındı.
DeFi büyüdükçe riski artıyor
Bunun yanı sıra merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamalarının piyasa büyüklüğünde yaşanan artışın devam etmesi halinde temsil ettiği riskin de büyüyeceği bildirildi. Raporda Hazine Bakanlığı’na bağlı Finansal Suçla Mücadele Ağı (FinCEN) gibi regülatörlerin mevcut mevzuatların bu uygulamalara uyarlanması konusunda çalışmalar yapması tavsiye edildi.
GAO, aralarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) olmak üzere 6 farklı regülatörün kripto sektörü riskleri üzerine ortaklaşa bir koordinasyon mekanizması kurması gerektiğini belirtti.