Enflasyonla mücadele eden Afrika ülkesi Zimbabve’nin merkez bankası, ülkede yasal ödeme aracı olarak kullanılmak üzere altın tabanlı bir dijital para birimi çıkarmaya hazırlanıyor.
Yerel medya tarafından yakın tarihte paylaşılan bir haberde, Zimbabve Merkez Bankası‘nın altına dayanan dijital para birimi çıkarmaya hazırlandığına yer verildi. Haberde, bu hamlenin ülkenin itibari para biriminin ABD doları karşısında devam eden değer kaybını önlemeye yönelik bir girişim olduğu belirtildi.
Bloomberg verilerine göre ülkenin yerel para birimi 1 dolar karşısında 1,001 ZWL’den işlem görüyor ülkenin başkenti Harare sokaklarında karaborsa piyasasında genellikle 1 dolar 1,750 ZWL’den el değiştiriyor. Geçtiğimiz şubat ayında ülkedeki enflasyon seviyesi %92 olarak kayıtlara geçmişti.
Konuyla ilgili açıklamasında bu hamlenin küçük miktardaki ZWL’nin bile altın destekli dijital para ile alım satımına izin vereceğini belirten Zimbabve Merkez Bankası Başkanı John Mangudya böylelikle kur dalgalanmalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını vurguladı. Mangudya projenin ülke genelinde kapsayıcı bir politika izleyeceğini belirtti:
Bu kapsamlı proje hiç kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakmamayı amaçlıyor.
Yaklaşık 10 yıldır kur dalgalanması ve enflasyonla mücadele eden ülke, 2009 yılında yaşanan hiperenflasyonun ardından doları resmi para birimi olarak kabul etmişti. Fakat bununda bir çare olmadığını gören yetkililer 2019 yılında Zimbabve dolarını yeniden tedavüle soktu. Zimbabve’nin enflasyonla mücadele etmek için son hamlesi olan altın destekli dijital para biriminin işe yarayıp yaramayacağını zaman gösterecek.