Site icon Koin Bülteni

Ahmet Mergen BTC ETH XRP LTC Analizi 10 Eylül 2020

ahmet-mergen-bitcoin-btc-analizi

Stratejist Ahmet Mergen BTC ETH XRP LTC yatırımcıları için hazırladığı analizlerini paylaştı. Koin Bülteni takipçileri için her hafta özel olarak analiz hazırlayan Mergen bu sefer BTC, ETH, XRP, LTC grafiklerini yorumladı.

Kripto para piyasası son 24 saat içerisinde %3 oranında büyüdü. Piyasanın toplam değeri 324 milyar dolardan 336 milyar dolara çıkmışken BTC %1, ETH %7, XRP %2,38, LTC ise %1,3 oranında değer kazandı. Ahmet Mergen BTC ETH XRP LTC için hazırladığı analizlerinde kripto para yatırımcılarını nelerin beklediğini açıkladı.

BTC Yatırımcılarını Bekleyenler

Bitcoin 3,777 dolardan başlayan çıkış akımı 12,480 dolarda son buldu. Oluşan OBO zirvesi sonunda fiyat 10,937 dolar civarındaki boyun çizgisinin ve de yakındaki hareketli ortalamanın altına gidince satışlar geldi. Bir diğer önemli sinyal ise 3,777 ve 9,275 dolar seviyelerindeki dipleri birleştiren ana akım çizgisinin oluşturduğu desteğin de sert bir şekilde kırılmasıydı.

Bitcoin (BTC) grafiği

Zirve oluşumu sırasında da fiyatta 1 ve 2 nolu tepeler karşılaştırıldığında 2 nolu tepe daha üstte olurken alt tarafta MACD göstergesinde 2 nolu zirve 1 nolu zirvenin altında kalarak fiyatta yaşanan yükselişe onay vermediğini belirtiyordu. Gösterge ve fiyat arasındaki uyumsuzluk olumsuz-negatif olumsuzluk olarak tanımlanır. Fiyat Mersin’e giderken gösterge tersine gidiyorsa bir süre sonra gidilen yolda problem çıkacak demektir. İlerde keskin viraj veya U dönüşü var şeklinde bir uyarı sinyali gibi algılanmalıdır. Diplerde de bunun tersi yaşanır ve ona olumlu uyumsuzluk denir.

Sonrasında 12,061 dolar tepesinden gelen satışlar bir anda fiyatı 9,830 dolara kadar indirdi. Bu düşüşün boyunu ile tanımlarken fiyatın 9,830 ve 10,444 dolar arasındaki yatay alan içinde gidip geldiği görülmektedir. Yatay alan kalınlığı M ile gösterilecek olursa M=10444-9830=614’tür.

Bu alandan ne tarafa doğru kopma yaşanırsa formasyon özellikleri dolayısıyla fiyat olarak aynı yönde M kadar daha asgari mesafe kat edilmelidir. Aşağı gidilirse hedef olarak en az 9830-640=9190 dolar seviyesi gündeme gelebilir. Eğer düşüş hız kesmeden devam ederse de bu sefer ters bayrak denilen ve düşüş piyasasında oluşan bayrak formasyonunun içine düşülmüş olunur. Bu durumda H ile belirlenen bayrak direği-sopasının boyu kadar daha kopma yerinden başlayarak aşağı gidilecek beklentisi oluşur ve 9830-(12061-9830)= 7600 dolar hedefi ortaya çıkar. O seviye büyük çıkışın %61.8’lik geri alma seviyesinin biraz daha üstünde gözüküyor.

Aksi tarafta fiyat yatay alandan yukarı yönde hareket ederse de alıcılar gelebilir ve M kadar yukarı giderek fiyatın 10444+614=11058 dolara gitmesi gerektiğini düşünerek alım tarafında yer alır. O seviyeye giderken üzerinden atlanması gereken tehlikeli hendekler şu sıralarda birbirine kesmekte olan hareketli ortalama dirençleridir. 10,848 dolarda bulunan ve aşağıya doğru sarkan kırmızı renkli 20 günlük üssel hareketli ortalama halen 10,874 dolarda olan yeşil renkli 50 günlük üssel hareketli ortalamayı aşağı yönde kesmekte. Bu olumsuz bir görüntü olup satış baskısının arttığını gösterir. Fiyat bu direnci kırabilirse yeniden çıkış için ümitler yeşerir. Kıramadığı sürece ortalama fiyatı aşağıya doğru itebilir.

ETH İçin Bu Aralığa Dikkat

Günlük grafikte 1,2 ve 3 ile belirlenen ve birbirlerine göre giderek yükselen zirveler MACD göstergesinden pek onay alamadı. Fiyat yükselirken o zirvelere karşılık olan MACD zirveleri ise giderek aşağılarda yer almaya başladı ve gelebilecek satış ortamının işaretini verdi. Oluşan olumsuz uyumsuzluk beklendiği gibi sonunda 490 dolar civarından çok sert satışlarla son buldu ve fiyat o düşüşte hem 20 hem de 50 günlük ortalamaların altına indi. Düşüş beklenmekte ise de bu kadar sert olacağını çok kimse beklemiyordu denilebilir. Çok kısa sürede 176 dolardan başlayan ve 490 dolara kadar süren çıkışın neredeyse % 50’si geri verildi ve fiyat 309 dolara indi. Fibonacci %50 geri çekilme seviyesinden tepki alımlarının gelmesi beklenirdi ve fiyat gelen alımlarla 365 dolardaki hareketli ortalamaya kadar yükseldi. 50 günlük ortalama o seviyede çıkışı karşıladı zira artık fiyatın en büyük düşmanı haline geldi. Orası geçilmedikçe de fiyatı aşağıda tutmak isteyecektir. Diğer yandan kırmızı renkli 20 günlük ortalama da boynunu aşağıya çevirdi ve 50 günlük ortalamaya doğru yanaşmaya başladı. 50 günlük ortalamayı aşağı yönde keserse olumsuz bir görüntü çizer ve düşüşü destekler. Fiyat yeniden 309 doların altına sarkarsa yeni bir satış dalgası ile karşılaşılabilir. Bu dalga içinde %61.8’lik Fibonacci destek seviyesi 255 dolar civarında görülüyor.

Ethereum (ETH) grafiği

50 günlük hareketli ortalama yukarı yönde geçilirse dirençler 420 dolar ve daha güçlü şekilde 450 dolar seviyelerinde kendisini gösterecektir. Bu son yaşanan düşüşün pansumanı yapılmadan ve bu tedaviye yeterli zaman tanınmadan fiyatın yeniden zirvelere koşması için çok iyi ve alıcıları coşturacak bir gelişme olması gerekir. O da kısa vadede yoksa fiyatta hasar tespit çalışmaları başlayabilir ve fiyat 300-360 dolar aralığında biraz zaman harcayabilir.

XRP İçin Bu Seviyenin Altı Tehlikeli

Burada da 1 ve 2 ile gösterilen yerlerde fiyatlar yükselirken MACD göstergesinde işler tam tersine fiyattaki yükseliş desteklenmemekteydi. Gelen satışlarla fiyat ortalamaların altına sarktı ve 0.2294 dolara kadar geldi. Sarı renkli yatay alanda bir süre gezinebilir. 20 günlük üssel hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönde kesmesi olumsuz olup satıcıların hala fiyatı aşağı itmekte olduğunu ve durumu kontrol ettiklerini göstermektedir.

Ripple (XRP) grafiği

Aşırı satış gerçekleştiği için kısa vadede tepki alımları gelebilir. Fiyat 50 günlük ortalama direncini kırıp üstüne çıkamadığı sürece alımlar tepkiden ibaret olur. Görünüşe göre fiyat bir süreliğine buralarda gezinecek gibi hareket ediyor. 0.2294 dolar desteğinin kırılması halinde ise fiyat 0.20 dolar seviyesine doğru hareketlenebilir.

LTC İçin Kritik Seviyeler

4 saatlik gibi kısa vadeli grafiğe bakalım. 40.85 dolardaki dipten kalkan fiyat 65.17 dolara kadar hızlı sayılabilecek bir çıkış yaşamış. Gelen satışlar 51.55 dolarda dip oluşturmuş. Sonraki çıkış hamlesinde ise daha önceki 65.17 dolar zirvesinin oluşturduğu direnç aşılınca fiyat 68.88 dolara erişmiş gözüküyor.

Bu çıkışın sonunda satışlar geldiğinde fiyatta düşüş bu sefer 53.91 dolarda duruldu. Sonrasında yaşanan çıkış bu iki dipten ve tepeden sonra çok önem taşımaya başlar. Eğer fiyat yeni zirveye giderse çıkış akımı devam ediyor denilir ve yukarı yönde beklentilerin gerçekleşmesi için fiyata zaman tanınır. Bu çıkışta oluşabilecek tepe eğer diğer iki tepeden daha aşağıda bir seviyede olursa o zaman işler sıkıntılı olmaya başlayabilir ve ortalık karışabilir endişesi doğar.

Tepenin diğer tepeleri geçemeyişi satıcıların alıcılardan daha güçlü olduğunu ortaya çıkarır. Burada da satıcı 64.28 dolarda ortaya çıktı. Satışlar 20 ve 50 birimlik ortalamaların (4 saatlik zaman diliminde) altına indiği anda artmaya başladı ve destek çizgisinin gücü test edildi. 51.55 ve 53.91 dolar seviyelerindeki dipleri birleştiren çizgi destek çizgisi olarak adlandırılır. Görüntüyü OBO’ya benzetirseniz destek çizgisi=boyun çizgisi olarak ele alınırken baş kısmı (68.88 dolar tepesi) ile boyun çizgisi arasındaki fark K olsun diyelim.

Litecoin (LTC) grafiği

Fiyat destek çizgisinin altına indiği anda düşüşün K kadar o noktadan itibaren aşağı yönde devam edebileceği düşünülür. Bu durumda aşağı yöndeki asgari hedef teknik olarak 37.50 dolar civarı gibi duruyor. Diğer yandan fiyat düşüş içinde 45.21 dolar ve 45.22 dolar gibi iki dip elde edilmiş görünüyor. Sarı renkli üçgen görünümlü alan içinde sıkışan fiyat 45.21 dolardaki desteğin altına indiği anda düşüşün devam edeceği ve kısa vadede üçgenin yüksekliği olan kadar daha kopma yerinden aşağıya gideceği var sayılır. Alım satımcılar destek kırıldığında H kadar daha düşük fiyattan geri almak üzere satış gerçekleştirir veya kaldıraçlı piyasalarda satış yönünde pozisyon alır. Üçgenden aşağı yönde H kadar gidildiğinde de beklenti 37.50 dolar civarı olmaktadır. Biraz hayal gücünü zorlarsanız gri renkli alana ters çanak gibi de bakabilirsiniz ve fiyat destek çizgisinin altına gittiğinde çanak kalınlığı kadar aşağı yönde gidiş beklentisi oluşur ki bu da yaklaşık olarak aynı seviyeleri hedefler.

Diğer yandan fiyat bunun aksine üçgenden yukarı yönde kopma gerçekleştirirse de alıcılar ortaya çıkar zira onların beklentileri de kopma yerinden itibaren fiyatın H kadar yukarı yönde giderek asgari 56 dolar civarına erişmesidir. Bunu gerçekleştirirken birkaç engel ortaya çıkabilir ve bu yola taş koyabilir. Bu engelleri sıralarsak önce tepeleri birleştiren direnç çizgisi ile ona ek olarak 50 birimlik (50×4=200 saatlik) hareketli ortalama ve 52.38 dolardaki tepki tepesi olacaktır. Biraz engebeli bir yol yani mayın tarlası gibi de düşünebilirsiniz.

Ana grafikte ise 20 günlük hareketli ortalama direnci 54.01 dolarda. 50 günlük hareketli ortalama direnci 54.25 dolarda. Her ikisi de fiyatın üstünde ve direnç oluşturacaktır. 20 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönde kesmesi de orta vadede olumsuz görünüyor. Mart ayındaki 24 dolar seviyesindeki dipten itibaren yaşanan çıkış fiyatın ortalamaların altına inmesiyle bir süreliğine sekteye uğramış gözüküyor.

Exit mobile version