Site icon Koin Bülteni

Akbank Direkt Müdür Yardımcısı: Ripple’ı Deneyerek Öncü Olmak İstedik

tolga ulutaş

tolga ulutaş

Blockchain Türkiye Platformu’nun 12 Ekim 2018 Cuma günü gerçekleştiği sırada konuşan Akbank Direkt Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, platform, Blockchain’in finans dünyasına etkisi ve Ripple’dan bahsetti.

Diğer konuşmacılardan farklı olarak işin finans dünyası tarafından yorumlarda bulunmayı tercih eden Ulutaş, blockchain’in bir güven zinciri hikayesi olduğunu belirtti. Güven tesis etmenin maliyetinin arttıkça blockchain’in kıymetinin de o kadar artacağını söyleyip finansal sistemlerin tamamen güven tesisi üzerine kurulu olduğunu vurgulayıp sözlerine şu şekilde devam etti:

“Blockchain büyük bir değiştirici güce sahip bir platformdur. Ve ilk kez en önemli kısmı bizim gördüğümüz tarafta bir yenilik teknolojiden çok onu kullanmaya yönelik kurguların ne kadar yetkin olduğu ile başarılı olup olmama yönünde ilerleyecek. Burada teknoloji daha anlaşılır durumda fakat onun işe yarayacağı kurgular büyük bir kolektif davranış gerektiriyor.” dedi.

Bahsettiği kolektif davranışın tipik rekabet piyasalarına çok uymadığını, liberal piyasaların tamamen rekabet üzerine kurulu olduğunu söyleyerek:

“Blockchain bu kolektif davranışa dönüşebilirse meyve verebilecek bir ağaç. Eğer onu yapamazsak böyle yalnızca basın toplantılarında kalır. biz niye buradayız? Bu kolektif bilinç ile çalışma için buradayız. Türkiye’nin fırsatı kaçırmaması için buradayız.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Kendisine Ripple ile Akbank’ın nasıl bir çalışma yürüttüğüne dair sorduğumuz soruya ise Ulutaş, Ripple’ın kripto parası xrp ile değil alt yapısında kullanılan blockchain ile çalışma yürüttüklerini belirtti. Ripple networkünün uluslararası para transferlerinde şebekeye dahil kurumların birbiri arasında para alıp göndermesini blockchain üzerinde sağladığını, Akbank’ın da bu teknolojiyi deneyip canlıya aldığını söyledi.

Sözlerini sonrasında Ripple network’ünün neye alternatif olduğundan bahsederek noktalayan Ulutaş:

“Ripple networkü klasik para transferi sistemlerine alternatiftir. Birincisi hız, ikincisi maliyet, üçüncüsü takip edilebilirlik. Biz bu konuda zaten kavram kanıtı çalışmasını yapmıştık. Yurt dışındaki bankalarla ilk bağlantıları yapmaya başlamıştık. Bu ağır adımlar ile gidiyor. Neden ağır adımlar ile gidiyor? Burada konu teknoloji değil. Tabi ki teknoloji fırsat yaratan yetkinlik ama asıl konu burada bu işi birlikte yapmak isteyen ekosistemlerin bir araya gelip oluşmasıdır. Bunlar oluşunca anlam kazanıyor. Yeterince network büyüdükçe bu iş daha kuvvetli hale gelir. Biz öncü olmak istedik. Denemek istedik. Bir sürü başka senaryoyu da çalışıyoruz.” dedi.

Exit mobile version