Maliye Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Almanya, Bitcoin’i bir ödeme aracı kullananlardan vergi almayacak.
Salı günü yayınlanan kılavuz, ABD ile Almanya arasındaki farkları ortaya çıkarıyor. Milli Hasılat Servisi Bitcoin’i vergi amaçlarına dahil mülk olarak gören ABD’de eğer bir vatandaş Bitcoin ile bir bardak kahve satın alırsa bu teknik olarak gayrimenkul satışı sayıldığı için sermaye kazancı vergisi uygulanıyor.
Almanya ise bunun yerine Bitcoin’i ödeme aracı olarak kullanıldığında tedavülde bir para sayacak ve vergi amaçlarına dahil etmeyecek.
Alman Maliye Bakanlığı kılavuzlarını 2015 tarihli Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda alınan katma değer vergisi kararlarını baz alarak oluşturdu. Kılavuzlar bu yeni vergi kararlarını, kripto paralarını yasal bir ödeme aracı sayarak savundu:
”Sanal para birimleri (kripto paralar, Bitcoin, vs.) tedavüldeki ödeme araçlarına denk hale geldi, o kadar ki bu sözde sanal para birimleri sözleşmesel veya anında ödeme yapmak için daha çok tercih edilmeye başlandı.”
Vergi amaçları açısından, Bitcoin’i fiat’a dönüştürmek bir ”vergilendirilebilir muhtelif menfaat” olarak görülüyor. Kılavuza göre, bir alıcı hizmet veya ürünler için Bitcoin ile ödeme yaptığında AB’nin KDV direktifindeki maddeler, işlem anında uygulanarak satıcı tarafından belgelendirilecek. Dijital cüzdan sağlayıcılarından veya diğer hizmetlerden alınan ücretler de aynı şekilde vergilendirilecek
Fakat bununla birlikte, AB hükümlerine göre, Bitcoin’i fiat’a dönüştürme işleminin kendisi ”hizmet arzı” sayıldığı için işlem sırasında aracı olacak bir parti ise vergilendirilmeyecek.
Kripto para ekosisteminin diğer ögeleri ise vergilendirilmeyecek. Kılavuza göre blok ödülleri alan madenciler, yaptıkları çalışma gönüllü sayıldığı için vergilendirilmeyecek. Benzer olarak, aracı olarak kendi adına Bitcoin alım satımı yapan işlem operatörleri de vergi muafiyetine dahil olacak fakat teknik piyasa olarak işlem yapan bir borsa bu muafiyetten yararlanamayacak.