Deutsche Telekom’un yan kuruluşu MMS, Almanya’nın önde gelen finansal kurumlarından Bankhaus Metzler ile birlikte, yenilenebilir enerji fazlasını kullanarak Bitcoin madenciliği yapmayı amaçlayan bir pilot proje başlattı.
Proje kapsamında, şebeke yetersizlikleri veya depolama imkanlarının sınırlı olması nedeniyle kullanılamayan yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirilerek, Bitcoin madenciliği yapılacak.
Projenin amacı, yenilenebilir enerji fazlasının değerlendirilmesine yönelik kapsamlı saha verileri elde etmek ve bu teknolojiyi daha geniş çaplı projelerde kullanmak için gerekli altyapıyı planlamak. Yenilenebilir enerji üretiminde dalgalanmalar yaşanması, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi gibi kaynakların hava koşullarına bağlı olarak düzensiz zirve üretimleri yapması, şebeke stabilizasyonunu giderek daha önemli hale getiriyor. Bu süreçte, Bitcoin madenciliği gibi esnek yük oluşturabilen çözümler, enerji arz ve talebini dengelemede önemli bir rol oynayabilir. Benzer yöntemler ABD ve Finlandiya gibi ülkelerde başarıyla uygulanıyor ve Almanya’da da uygulanabilirliği bu pilot proje ile test edilecek.
Enerji fazlasından dijital değere: “Dijital parasal fotosentez”
Proje kapsamında, madencilik altyapısının barındırılması, Dresden merkezli Metis Solutions GmbH tarafından sağlanıyor ve madencilik konteynerleri, metal ve cam cephe üreticisi Riva GmbH Engineering’in Backnang’daki tesisinde kuruluyor. Riva GmbH, kendi tesislerinde bulunan fotovoltaik sistemle elektrik üretebiliyor ve bu fazla enerji Bitcoin madenciliğinde kullanılacak. Telekom MMS, yılların verdiği web3 altyapı tecrübesi ile cihazların işletimini üstlenirken, Bankhaus Metzler pilot proje ile dijital varlıklar için finansal hizmetlerde yeni fırsatlar araştırıyor.
Deutsche Telekom MMS’in Dijital Güven ve Web3 Altyapısı Başkanı Oliver Nyderle, projeyle ilgili olarak, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasıyla ortaya çıkan dalgalanmaları dengelemek için hızla devreye girebilecek mekanizmalara ihtiyaç duyuluyor. Bankhaus Metzler ve RIVA Engineering GmbH ile birlikte, Bitcoin madencilerinin enerji şebekesi üzerinde düzenleyici etkisini test etmek için bir adım atıyoruz. Madenciler aracılığıyla fazla enerji dijital değerlere dönüştürülüyor, biz buna ‘dijital parasal fotosentez’ diyoruz” dedi.