13 Kasım tarihinde ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nin aktardığı bilgilere göre, e-ticaretin en büyük isimlerinden olan Amazon, dijital imzaların bütünlüğünü koruma ve dağıtık veri depolamayı geliştirme adına iki yeni patentin sahibi oldu.
Bu yılın Nisan ayında başvurusu yapılan ”dijital imzaların ve şifreli iletişimlerin bütünlüğünü koruma” konulu patent, ”tek seferlik kriptografik anahtarların üretimine, dağıtımına, onaylanmasına ve geri alınmasına” olanak sağlıyor.
Patent içerisinde yer alan bilgilere göre, söz konusu tek seferlik anahtarlar kriptografi dünyasında ”Merkle Tree” (Merkle Ağacı) olarak bilinen yapılar olup, kriptografi ve bilgisayar bilimlerinde, Hash ağacı ya da Merkle ağacında her yaprak düğümü veri blokunun özet değerini, her yaprak olmayan düğüm ise kendi alt düğümlerinin kriptografik özet değerlerini içerir. Merkle ağacı büyük veri yapılarının verimli ve güvenli bir şekilde onaylanmasını mümkün kılar.
”Merkle Kökü ilgili işlemdeki bütün verileri özetler ve blok başlığında depolanır. Bu başlık verinin bütünlüğünü korur. İşlemdeki veya işlem emrindeki tek bir detay bile değişirse, Merkle Kökü de değişir. Merkle Ağacı kullanmak, yapıda herhangi bir spesifik işlemin dahil edilip edilmediğini anlamak için kolay ve basit bir test özelliği taşır.”
Amazon’un ilk olarak 2015 yılında başvurusu yapılan ikinci patenti ise, ”sharding” teknolojisi kullanarak dağıtık veri depolama sistemini iyileştirmeyi konu alıyor. Patent içerisinde belirtilen ‘shard’ elementleri ile, depolama fazlalığından kurtulunabileceği ve bunun yanı sıra maksimum dayanıklılık ve işe yararlık getirilebileceği vurgulanmakta.