Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırmacılar, sahte ilaçlara karşı Blockchain’i kullanmak için araştırmalara başladı. Son dönemde sayıları giderek artan benzer olaylara karşı önlem almak için harekete geçen araştırmacılar, bu noktada Blockchain teknolojisinden yardım alarak bu konuya bir çözüm bulmayı amaçlıyor.
Portland State University bünyesinde görev yapan Nirupama Bulusu ve doktora öğrencisi Naif Alzahrani’nin önderlik ettiği araştırma, verileri Blockchain ile merkezi olmayan bir şekilde kontrol ederek, ilaç orjinine yönelik bilgiler sağlamayı amaçlıyor.
Dünya genelinde birçok ülkeyi etkileyen ve ciddi bir de sağlık sorunu doğuran bu sahte ilaçlar ve ilaç etken maddelerine karşı harekete geçen yetkilier, bu protokol ile ciddi mesafe kat etmeyi hedeflemiş durumda.
Özellikle de Blockchain teknolojisinin sadece tıp ve ilaç sektöründe değil, diğer birçok alanda da sahte ürünlere karşı etkin bir çözüm olabileceği ön kabulü ile yola çıkan araştırmacılar, bu sayede ilaç kalitesini kontrol etmeyi ve bu alanı tamamen elimine etmeyi planlıyor.
Daha önce ekran kartları, gıda ve diğer birçok alanda Blockchain teknolojisinin etkilerinden faydanılmak istenmişti. Örneğin, son olarak Seagate adlı bir firma, Blockchain teknolojisinden destek alarak ekran kartlarının ve hard disklerin orijinalliğini saptamaya yarayacak bir Blockchain platformu geliştirmişti. Bu tarz hamlelerin, gelecekte daha da yaygınlaşması ve daha farklı birçok sektörde kullanılması da hedeflenen diğer durumlar arasında yer alıyor.