Analistler, Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinde açılan pozisyonların nedenini açıkladı.
Kurumsal yatırımcılar tarafından kullanılan CME borsasında yaklaşık 18 bin Bitcoin vadeli işlem sözleşmesiyle short pozisyon açıldı.
2021’deki rekor seviyeleri katladı
Broker FalconX’in piyasa müdürü Ravi Doshi, “Baz alım satımının ne kadar popüler olduğu, hedge fonlarının CME’deki Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinde shortlara ne kadar ilgi gösterdiğinden anlaşılabilir” dedi.
Doshi, “Short vadeli işlem sözleşmelerinde şu anda 7,5 milyar dolardan fazla para var. Bitcoin’in bazının günümüzdekinden çok daha yüksek olduğu 2021 yılında short pozisyonlar, sadece 2 milyar dolar ile rekor kırmıştı” dedi.
Baz alım satım stratejisinde spot ile vadeli işlem piyasalarındaki fiyat farkından kâr elde edilmesi amaçlanır. Bu strateji, spot Bitcoin ETF’leri piyasaya girdikten sonra popülerlik kazandı.
Hedge fonları, bu sayede bir yandan spot Bitcoin ETF’si alırken bir yandan daha yüksek fiyatlardan Bitcoin sözleşmesi satabiliyor.
ETF’lerdeki talebi bastırdı mı?
Vadeli işlem piyasalarındaki short pozisyonlar çoğalırken, spot Bitcoin ETF’lerine giren para miktarı da artıyor. ETF’lere bu haftanın başına kadar arka arkaya 19 gün boyunca net olarak para girişi oldu. Bunlarda tutulan Bitcoinlerin toplam değeri, 61 milyar doları geçti.
Bazı analistler, Bitcoin fiyatının ETF’lere gösterilen talebe rağmen yükselememesini, türev piyasalarındaki short pozisyonlara bağlıyor.
Bu iddialara karşı çıktı
K33 Research analisti Vetle Lunde’ye göre ETF’lere akan paranın baz alım satımlarından kaynaklandığı düşüncesi, doğru değil.
Lunde, “ETF’lerdeki para akışının CME’deki shortlar tarafından bastırıldığı şeklindeki popüler yorum, yanlıştır” dedi.
Analist, “ETF’lerdeki güçlü para akışının arkasında yatan ana sebep, piyasanın gidişatına göre gösterilen organik taleptir” diye ekledi.