Kripto para birimlerinin altında yatan teknoloji blockchain, en çok kripto para birimleri yoluyla tanınırlığa ulaşsa da, teknolojinin çapı sadece bununla sınırlı değil.
Merkeziyetsizlik ve şeffaflık ile çok farklı alanlarda da kullanım elde eden teknoloji, dünya devlerinin hatta hükümetlerin de radarına girdi. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke, şimdiden blockchain teknolojisi tabanlı araştırmalara ve geliştirmelere başladı. Bunun yanı sıra ABD, Çin gibi birçok ülke kamu kurumlarının birçok alt yapısını şimdiden blockchain’e geçirdi veya geçirmeye başladı. Tabii ki teknoloji bu kadar gündemde ve kullanışlı olunca, bu konuda bilgili insanlar da ekonomik olarak daha rahat etmekte.
Janco Associates tarafından yapılan bir ankete göre, blockchain geliştiricileri son altı ayda kesinlikle ciddi bir ekonomik gelir artışı yaşadı. Anket sonuçlarına göre blockchain geliştiricilerinin yıllık maaşları, geçtiğimiz altı ay içerisinde 4.000 dolardan fazla yükseliş yaşadı. Ankete göre bir blockchain geliştiricisinin ortalama yıllık maaşı 132.000 dolar civarında ve bazı tecrübeli geliştiriciler yıllık 176.000 dolara kadar gelir elde edebilmekte.
Janco Associates CEO’su Victor Janulaitis, inceledikleri çeşitli blockchain rolleri arasındaki maaşların değişim gösterebildiğini ve CIO’ların, şirkette tutukları yetenekleri kaçırmamak için maaş artışı yaptığını ve sonuç olarak blockchain geliştiricilerinin bundan ciddi anlamda faydalandığını vurguladı.
Blockchain teknolojisi, ‘geleceğin interneti’ olarak görülüyor ve bu konuda her geçen gün yeni bir kullanım alanı elde ediliyor. Görünüşe göre teknoloji 5 ile 10 yıl arasında hayatın her alanında yaşamlarımıza giriş yapmış olacak.