23 Ocak tarihinde kripto para analiz firması Chainalysis tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, sonucunda Ethereum kripto para birimi çalınan dolandırıcılıkların toplam kazancı 2018 yılında iki kattan fazla artış yaşadı.
Chainalysis raporuna göre geçtiğimiz sene gerçekleştirilen sahtekarlıklar çok daha büyük, karmaşık ve kazançlıydı. Firma bunun yanı sıra Ethereum’un ”uzun bir süredir sahtekarların en çok kullandığı kripto para birimi” olduğunu ifade etmekte. Rapor, 2016 yılının sonlarından, 2018 yılının bitişine kadar geçen sürede 2.000’den fazla Ethereum odaklı dolandırıcılık adresinin 40.000’den fazla ayrı kullanıcıdan fon aldığını gözler önüne koymakta. Araştırmada bunun yanı sıra bu sahtekarlıkların %75’inin sadece 2018 yılı içerisinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
Chainalysis’e göre Ethereum odaklı en popüler dolandırıcılık yöntemleri arasında ilk dijital para arzı (ICO) projelerinin ”exit scam” yöntemleri yer alıyor. Direkt olarak projenin kurucuları tarafından yapılan bu yöntem, fonlama yapıldıktan sonra paralarla ortadan kaybolmayı içeriyor. Söz konusu yöntemden sonra gelen sahtekarlık yöntemi ise Ponzi yapıları (piramit / saadet zinciri) ve şifre avcılığı (phishing) olarak biliniyor. Şifre avcılığı 2017 yılında yapılan sahtekarlıkların en popüler yöntemiyken, 2018 yılında bu popülerliğini nispeten de olsa kaybetti.
Chainalysis firması 2018 yılındaki siber suçluların çok daha planlı olduğunu ve 2017 yılına kıyasla daha organize bir tablo çizdiklerini vurgulamakta. Tabii ki sahtekarlar ne kadar planlı olursa, dolar olarak elde ettikleri gelirler de o kadar fazla oluyor. Bu da kripto para topluluğu üyelerinin yavaş yavaş daha bilinçli hale geldiği ve her kolay sahtekarlığa kanmadığı şeklinde yorumlanabilir.