Site icon Koin Bülteni

Araştırma: Bitcoin Topluluğunun Bitcoin ile İlgili Görüşleri Nasıl Değişti?

bitcoin-6-bin-700-dolar

Coinmetrics.io’nun kurucu ortaklarından olan Nic Carter geçtiğimiz hafta bir yazı yayınladı ve Bitcoin hakkında yapılan yorumların seneler içinde nasıl değişiklik gösterdiğini açıkladı. Hasufly ile birlikte ortak bir çalışma yürüten Carter, Bitcointalk adlı kripto para forumunda seneler boyunca ne gibi yorumlar yapıldığını, bu yorumların zaman içerisinde nasıl değiştiğini, Bitcoin algısında nelerin değiştiğini araştırdı.

Değişen Algı

Kripto para sektöründe uzun süredir bulunan kişiler, sektörün imajının zaman içerisinde nasıl değiştiğine tanıklık etmişlerdir. Aslında zaman içerisinde değişen tek şey imaj değil. İnsanların kripto paraların kullanım alanlarına, vizyonlarına dair olan düşünceleri de ciddi ölçüde değişiklikler gösterdi. Mesela bundan seneler önce insanlar Bitcoin’in bankacılık devlerini ortadan kaldıracağını, devletin gücünü azaltacağını düşünüyorlardı. Ancak aradan geçen yıllar bu düşüncenin biraz değişmesine yol açtı. Günümüzde pek çok kişi dünya genelindeki merkez bankalarının Bitcoin’i desteklemesini, hükümetlerin kripto paraları yasal olarak düzenlemelerini ve piyasayı tamamen yasal hale getirmelerini istiyor. Bitcoin’in hükümetlerin atacakları adımlar sayesinde ‘meşru’ bir ödeme aracı haline geleceğine inananların yanı sıra Bitcoin’in altın gibi bir birikim aracı olmasına gerektiğine inananlar da var.

Carter’ın yürüttüğü çalışma özellikle bu ‘vizyonlar’ı gün yüzüne çıkarıyor ve kripto para topluluğundaki algının, hayallerin ve görüşlerin geçtiğimiz on yıl içerisinde ne yönde değiştiklerini gösteriyor.

Çalışmasında “Bitcoin topluluğunda sürekli olarak ikileme düşüren en büyük konu Bitcoin’in ne olduğu ve ne olması gerektiği olabilir” şeklinde bir yorum yapan Carter, şöyle ekliyor:

“Ortada herhangi bir liderin olmamasıyla birlikte forumdaki eski gönderilere baktığımızda Bitcoin destekçilerinin Satoshi’nin tam olarak neyi hedeflediğini çözmeye çalıştıklarını görüyoruz.”

Çelişen Fikirler

Carter ve Hasufly, yaptıkları araştırmada Bitcoin hakkında yapılan yorumları özellikle yedi ana başlık altında topluyorlar: “Elektronik nakit olarak PoC (proof-of-concept), eşten-eşe ucuz ödeme ağı, sansüre dayanıklı dijital altın, özel ve anonim darknet parası, kripto para sektörünün rezerv parası, programlanabilir ortak veritabanı ve bağımsız finansal varlık.” Bu başlıklardan her birini ayrı ayrı değerlendiren araştırmacılar, bu konu başlıkların zaman içerisindeki popülaritelerini göstermek için bir grafik oluşturdular:

“Sansüre dayanıklı dijital altın” fikrini savunan kesim, “ucuz ödeme aracı” fikrini savunan kesim ile tamamen farklı görüşteydi ve bu durum topluluğun ikiye bölünmesine yol açtı.

Carter, yaptığı araştırmada Bitcoin topluluğunu tabiri caizse ikiye bölen ve birbirine neredeyse tamamen zıt olan görüşleri de ele aldı. Topluluğun bölünmesine yol açan olaylardan biri ‘dijital altın’ fikrini savunan kesim ile ‘ödeme aracı’ fikrini savunan kesim arasındaki uyuşmazlığın iyice şiddetlenmesiydi. Bu iki farklı görüşün şiddetlenmesiyle birlikte geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Bitcoin Cash ortaya çıktı. Carter’a göre birbirine zıt düşen diğer fikirler de var. Mesela Bitcoin’in sunduğu ‘anonimliği’ destekleyenler ve ağın bu yönde ilerlemesi gerektiğini savunanlar ile Blockchain’in sunduğu ‘şeffaflığı’ sevenler arasında ciddi ayrılıklar var.

Araştırma Sonuçları Değişebilir

Carter’ın önderliğinde yürütülen bu araştırma, araştırmayı yürüten kişilerin verileri yorumlama biçimlerine dayanıyor ve bu da araştırma sonuçlarının aslında ‘mutlak’ olmadığı anlamına geliyor. Araştırma sonuçlarının tamamen doğru olmayabileceğini kabul eden Carter, araştırma sonuçlarının geliştirilebileceğini düşünüyor ve şöyle söylüyor:

“Yaptığımız araştırmayı mutlak doğru diye paylaşmıyoruz. Yapmak istediğimiz şey Bitcoin destekçilerini ‘mutlaklık’ fikrinden uzaklaştırmak ve topluluktaki fikirlerin zaman içerisinde nasıl değiştiğini göstermek. (Fikirlerin bu kadar değişmesi) yanlış bir şey değil. Ortaya çıkan yeni verilerle birlikte fikir değiştirmekte hiçbir sakınca yok.”

Exit mobile version