İngiltere merkezli araştırma ve danışmanlık firması Coinfirm’in yaptığı çalışmaya göre, global çapta hizmet veren kripto para borsalarının sadece yüzde 14’ü regülatörler tarafından lisans almış durumda.
Araştırmasında toplamda 216 kripto para borsasını ele alan Coinfirm, riskleri 7 farklı kategoriye ayırdı. Bunlar arasında müşteri güveni, KYC, AML, çalışanların profili, geçmiş cezalar, ülke ve medya süreçleri yer aldı.
Buna göre kripto para borsalarının yüzde 69’unun KYC sistemini kullanmadığı ifade edilirken, araştırılan borsalardan sadece yüzde 26’sının kara para aklanması ile ilgili olarak yetkili birimlere rapor verdiği sonucuna varıldı.
Coinfirm, KYC profili olmayan borsaları da sınıfladı. Buna göre, sadece kripto para kripto para hizmeti veren ve itibari para çıkış kapısı olmayan borsalar, araştırmanın yüzde 40’ını oluşturdu. Kalan yüzde 60’lık itibari para çıkış kapısı olan borsalardan ise yüzde 23’lük bir kesmin hem para yatırım hem de para çekim noktasında KYC’ye sahip olduğu ifade edildi.
Kripto para borsaları için operasyonel anlamda riskli ve riskli olmayan yerleri de analiz eden Londra merkezli firma; İsviçre, Almanya, Finlandiya ve Norveç gibi ülkeleri düşük risk sınıfına aldı. Belarus, Ukrayna, Rusya ve İran gibi ülkeler ise yüksek risk grubunda kendisini buldu.
Araştırmaya göre Türkiye ise; İngiltere, Brezilya, Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi yerler ile birlikte ‘orta risk sınıfı’ grubunun bir parçası olarak raporlandı.