Dijital para sektöründe gerçekleşen gelişmelerle ilgili çeşitli analizler sağlayan Diar yakın zamanda Lightning Network ile ilgili bir araştırma yaptı. Diar tarafından yapılan araştırmaya göre “Lightning Network üzerinde başarılı bir şekilde ödeme gerçekleştirme oranı hala epey düşük durumda.”
İkincil katman olarak işlev gören Lightning Network Bitcoin’in ölçekleme sorununu ortadan kaldırmak için oluşturulmuştu. Bir ödeme protokolü olan Lightning Network iki taraf arasında çok düşük ücretler karşılığında neredeyse anlık olarak işlem gerçekleşmesini sağlayabiliyor. Bu protokol her ne kadar kripto para topluluğundan büyük destek görüyor olsa da yapılan çalışmaya göre LN’nin hala eksik olduğu ciddi yanlar var.
Yapılan çalışmaya göre ağ üzerindeki düğümlerin sayısında ve fon kapasitesinde ciddi bir artış var ancak LN üzerinde başarıyla işlem tamamlayabilme oranı hala epey düşük. Bu oran özellikle büyük çaplı işlemlerde daha da düşüyor. Her bir düğüm ortalama olarak dörtten fazla açık kanal barındırıyor ve her kanalın ortalama olarak 20 $ gibi bir kapasitesi var. Birkaç dolarlık bir işlem yapmak istiyorsanız bu işlemi başarıyla gerçekleştirme oranınız yüzde 70 civarında. Ancak gidip 200 dolarlık bir işlem yapmaya çalışırsanız başarılı olma ihtimaliniz yüzde 1.
LN’nin sıkça eleştirilen bir diğer yanı ise bu protokolde işlem yapmak için işleme dahil olacak her iki tarafın da işlemin gerçekleşeceği zamanda çevrim içi olması gerekliliği. Yapılan araştırmaya göre her daim çevrim içi olan ve büyük çaplı işlemlerin akışını sağlayabilecek kadar likiditesi olan biriyle kanal oluşturmak çok daha mantıklı:
“Düğümler arasında likidite eksikliği ve çevrim içi olma faktörü kapasitenin yalnızca birkaç büyük düğüme yoğunlaşmasına neden oldu. LN üzerindeki en büyük on düğüm (toplam düğümlerin yüzde 0.4’ü) şu anda ağ kapasitesinin yüzde 53’ünü oluşturuyor ve geriye kalan 2 bin 500 düğüm yalnızca yüzde 47’yi oluşturuyor.”
Yapılan çalışmaya göre işlemi bir kanal aracılığıyla başarıyla gerçekleştirmek için o kanalda işlemde aktarılan miktardan daha fazla miktar bulunması gerekiyor:
“Eğer işlem gerekli alıcıya ulaştırılamıyorsa başarısız oluyor ve ortadaki para işlemi gönderen kişiye geri dönüyor.”
LN yakın zamanda insanlara Lightning Network ağı üzerinden Pokemon oynama imkanı tanıyan Poketoshi adlı bir platform tarafından kullanılmaya başlamıştı. Poketoshi adlı platform kullanıcıların oyun içi komutlar girebilmesini sağlamak için Lightning Network tabanlı dijital bir kontrolörden faydalanıyor. Kullanıcılar girdikleri komut başına 10 Satoshi gibi bir meblağ ödüyorlar. (Satoshi: Bir Bitcoin’in yüz milyonda biri)
LN destekli ilk mobil cüzdan Nisan ayında oluşturulmuş ve Google Play’de yerini almıştı. Oluşturulan bu cüzdan kullanıcılara Lightning bazlı ödemeler yapma imkanı tanıyor. Yani teorik olarak kullanıcılar bu cüzdan sayesinde normal işlem ücretlerine kıyasla çok daha az bir ücret ödeyerek neredeyse anlık olarak işlem yapabiliyorlar.