Teknoloji şirketi Arçelik, Avrupa Birliği tarafından fonlanan bir proje kapsamında blockchain teknolojisini kullanıyor.
Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı doğrultusunda desteklediği C-SERVEES adlı projede yerli teknoloji şirketi Arçelik de yer alıyor.
7.9 milyon euroluk bütçesinin 6.3 milyon eurosunu AB’den alan projede, elektrik ve elektronik sektöründeki döngüselliğin artırılması hedefleniyor. Başlangıç tarihi 1 Mayıs 2018 olan projenin 31 Ekim 2022’ye kadar devam etmesi planlanıyor.
Arçelik bu proje kapsamında geri dönüştürülmüş malzemelerin dijital ikizlerini oluşturmak, tedarikçilerin ham maddelerle ilgili sertifika sunmasını sağlamak, üreticilerin parça takibi yapmasını sağlamak, müşterilerin çeşitli ürünlere/ürün parçalarına entegre edilmiş QR kodlarını kullanarak geri dönüştürülmüş parçaları takip etmesini sağlamak için blockchain teknolojisini kullanıyor.
Son kullanıcılar, belli bir üründe hangi tip geri dönüştürülmüş malzemenin kullanıldığını televizyonlara, çamaşır makinelerine yapıştırılan QR kodları ve blockchain aracılığıyla oluşturulmuş dijital ikizler sayesinde öğrenebilecekler.
Arçelik kendi ürünlerinin ve plastik parça formüllerinin bu teknoloji üzerinden takip edilebileceğine inanıyor ve bunu, özellikle kullanım ömrü sona ermiş ürünlerin bileşenlerine ayrılması bakımından bir fırsat olarak görüyor.
Bunun sağlayabileceği pazarlama faydalarını da göz önünde bulunduran Arçelik, C-SERVEES projesi kapsamında birlikte çalıştığı Circularise ile bu projenin dışında da iş birliği yapıyor ve bu teknolojiyi seri üretimde kullanmayı amaçlıyor.