Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ASIC Nedir?

ASIC (application specific integrated circuit), kabaca tabiri ile uygulamaya özgü tümleşik devre, belirli bir uygulama veya amaç için özel olarak oluşturulmuş bir tür tümleşik devreden oluşan cihazlardır. Programlanabilir bir mantık cihazı veya standart bir mantık devresi ile kıyaslandığında, bir ASIC devresi daha iyi performans sergileyebilir. Çünkü amaçlandığı şeyi yapmak için özel olarak tasarlanmıştır. Ayrıca daha küçük bir yapıda olacak ve daha az enerji tüketecek bir şekilde de üretilebilirler. Bu tür devrelerin en büyük dezavantajı, özellikle birkaç tanesine ihtiyaç duyulduğunda tasarım ve üretim için oldukça pahalıya mal olmasıdır.

Bir ASIC devresi neredeyse kullandığımız bütün elektronik cihazların içerisinde bulunabilir. Kullanım alanları oldukça fazla olmakla birlikte görüntülerin özel olarak oluşturulmasından tutun ses dönüştürme işlemlerine kadar çeşitlilik gösterebilir. ASIC’lerin hepsi belirli amaçlar doğrultusunda üretilen özel devreler olduklarından yalnızca onları tasarlayıp üreten şirketler tarafından piyasaya şirkete özel teknolojiler altında sunulabilirler.

Çoğunlukla normal bilgisayarlar, kripto para madenciliği için tasarlanmamışlardır. Hashing işleminin zorluğu arttıkça standart bilgisayar ekipmanlarını kullanan madencilerin bu süreci gerçekleştirmeleri de zor bir hal alabilir. Bu durumda bilgisayarlar çok fazla enerji tüketecekler ve madenciliği oldukça zora bir duruma sokacaklar. İşte tam bu nokta madencilik için özel olarak üretilmiş ASIC’ler imdadımıza yetişiyor. Diğer bilgisayar ekipmanlarından bağımsız bir şekilde ve sadece madencilik amacı doğrultusunda çalışan ASIC’ler, özel tasarımları sayesinde oldukça az bir enerji tüketerek madenciler için oldukça idealdir. Bu sebeplerden ötürü ASIC’lerin madencilik için kullanılmaları hem hashing işlemi sırasındaki süreci azaltıyor hem de enerjiden tasarruf sağlıyor.