Internetin çağımızda giderek yaygınlaşmasına bağlı olarak internet aracılığıyla birbirine bağlı olan cihazların sayısı her geçen gün daha da artmakta. Ünlü antivirüs şirketi Avast yaptığı açıklamada internet üzerinden savunmasız olarak bağlı olan akıllı telefonlar ve güvenlik kameraları gibi cihazların hackerlar için Monero madenciliği yapmalarını sağlayan kolay birer hedef olmakta olduğunu belirtti.
Peki Nasıl Oluyor?
Salı günü İspanya‘da gerçekleşen Barselona Mobile World kongresinde Avast, çok sayıda birbirlerine bağlı olan cihazların kripto madenciliği yazılımını çalıştırabildiklerini gösterdi.
Bilmeyenler için not düşmek gerekirse kripto alanında kripto para madenciliği deyimi, ağ üzerinden yapılan işlemlerin onaylamasını sağlayarak karşılığında kripto para birimi cinsinden ödeme almak anlamına geliyor. Avast hacklenmiş bir ağ sayesinde hackerların tamı tamına 15,000 cihazı ele geçirebileceklerini göstermiş oldu. Bu sayede elde ettikleri toplu hash gücü sayesinde kolaylıkla kripto para birimi madenciliği yapabilmekte olduklarını gösterdi.
Monero‘nun hackerlar tarafından tercih edilmesinin sebebi ise Monero’nun gizlilik ve anonimliğe önem veren yapısından ötürü takip edilmesi zor bir kripto para birimi olması olduğundan olsa gerek. Ayrıca bu yapısı nedeniyle Monero dark web‘de de ününü duyurmuş durumda. Avast yaptığı hesaplamalar ile hackerların böylesine büyük bir ağı ele geçirmeleri durumunda yaklaşık 4 gün gibi kısa bir süre içerisinde 1000$ değerinde Monero elde edebileceklerini tahmin ettiklerini belirtti.
Gelecekte Cihazlar Daha Bağlantılı Hale Gelecek
Her ne kadar Bitcoin‘in hayata geçmesinden bu yana hackerlara kaptırılan onca kripto para göz önüne alındığında 4 gün içerisinde 1000$ devede kulak gibi dursa da gelecek de pek iç açıcı gözükmemekte. Özellikle 2020 yılına kadar birbirine bağlantılı cihaz sayısının 20 milyarı bulabileceği düşünüldüğünde. Aslına bakılırsa bir araştırma firması olan Gartner tarafından açıklanan bir tahminde saldırıya açık olan cihaz sayısının çok daha fazla olabileceğinden bahsedilmekte. Sadece 2017 yılında yaklaşık 8.4 milyar cihazın var olduğu göze alındığında bu tahmin oldukça olası duruyor.
Avast‘ın CEO‘su yaptığı bir açıklamada:
” İnternet üzerinden birbirleri ile bağlı cihazların bu denli saldırıya açık bir halde bulundukları gerçeği onları cazip birer hedef haline getiriyor.”
Ayrıca bu sıralarda giderek yayılmakta olan bir başka söylenti ise hükümetlerin hackerlara finansman sağlayarak birbirlerine bağlı olan cihazları hacklemelerini ve Monero maden etmelerine yardımcı oldukları yönünde. 2016 yılında yaşanan ve internetin gizli bölgelerini saran madencilik virüsü yüzünden birçok Amerikan vatandaşının cihazları madencilik yapmak amacıyla hacklenmişti.