Yerel haber kaynaklarına göre Avrupa Birliği, kripto paraları da kapsayan yeni para aklama karşıtı (AML) mevzuatları onayladı.
İspanyol haber kaynağı La Vanguardia’ya göre Avrupa Birliği geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmış olan mevzuata resmi olarak onay verdi. Mevzuat dahilindeki yeni kurallar AB’nin resmi gazetesinde yayınlanacak ve AB üyesi ülkelerin, ulusal mevzuatlarını yeni kuralları da kapsayacak şekilde değiştirmeleri için 18 ay gibi bir süreleri olacak.
AB bünyesindeki yetkililer ön ödemeli kartlar gibi şeylerin yanı sıra Bitcoin gibi kripto paraları araştıracaklar ve kripto paraların da öncelikle ‘anonimlik’ özelliklerine odaklanacaklar.
Mevzuat yürürlüğe girdiğinde AB içerisindeki kripto para borsalarının AML standartlarına uyum sağlamaları gerekecek. Söz konusu standartlar arasında büyük ihtimalle tam kapsamlı bir müşteri kimlik doğrulama süreci bulunacak.
Avrupa Parlamentosu’nun bu kuralları geçtiğimiz ay onaylamasının ardında yatan en büyük sebep, organizasyonun “(AB’nin) vatandaşlarına ve finans sektörüne tehdit teşkil eden” unsurlarla mücadele etmek istemesiydi. Avrupa Parlamentosu’nun üyelerinden olan Krisjanis Karins, organizasyonun verdiği onay sonrasında yayınlanan bir basın duyurusunda şöyle söylemişti:
“Bu mevzuat firma sahiplerinin kim olduklarına dair çok daha kolay bilgi edinilebilmesini ve dijital paraları ve anonim olan ön ödemeleri kartları yasal olarak düzenleyen kuralları daha sıkı hale getirerek vatandaşlarımızı ve finans sektörümüzü tehdit eden şeyleri ele almamızı sağlıyor.”
Söz konusu mevzuatın AB yasalarınca yönetilen ülkelerdeki kripto para sektörlerinde ne gibi etkilere sahip olacağını kestirmek için henüz erken olsa da AB içerisindeki iki adet kripto para borsası, sektörü kapsayan kuralların çok daha net hale gelmelerini istemişlerdi.
Avusturya merkezli BitPanda’nın CEO’su olan Eric Demuth, kripto para sektörünün olabildiğince ‘resmileştirilmesinin’, bu sektör içerisinde iş yapan insanlara yarayacağını söylemişti çünkü kurallar belli olmadığı için insanlar da yaptıkları şeyin ne kadar ‘meşru’ olup olmadığından emin olamıyorlar.