Avrupa Merkez Bankası bugün 30 sayfalık bir kripto para raporu yayınladı. Merkez Bankası raporunda sabitkoin olarak adlandırabileceğimiz kripto para birimlerini inceledi. Raporda sabitkoinlerin kullanım alanlarından ve avantajlarından bahsedildi. ECB bunların ötesinde “sabitkoin” terimi üstünde durdu ve bu terimin yanıltıcı olabileceğini açıkladı.
‘Sabitkoin’ şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz stablecoinler; belli bir para birimine veya daha farklı bir varlığa endekslenen ve bu sayede sabit bir fiyata sahip olan tarzdaki dijital para birimleridir. ‘Sabitkoin’ ismi fiyattaki bu sabitlikten türetilmiş olsa da Avrupa Merkez Bankası bu ismin yanıltıcı olabileceğini açıkladı.
Sabitkoin Terimine İtiraz Etti
Günümüzdeki sabitkoin örneklerini inceleyen Merkez Bankası bu kripto para birimlerinin kendi içlerinde sabit olmadıklarını öne sürdü. Bu kripto paralar için kullanılan “sabit” teriminin yanıltıcı olacağını söyleyen Avrupa Merkez Bankası bu paraların yapısı ile ilgili şu notu paylaştı:
“‘Sabitkoin’ kavramı; o varlığın kendi başına (intrinsic) sabit olabileceği veya para olarak kullanılabileceği şeklinde bir algı yaratabilir. Ancak sabitkoinler bu özelliklere kendi başlarına sahip değildir. Bunlar ancak uygun bir tasarım ve risk yönetim modeli ile elde edilebilecek özelliklerdir.”
Bu kripto paralar için kullanılan “sabitkoin” kavramına itiraz eden Avrupa Merkez Bankası’nın farklı bir önerisi var: İsim değişikliğine gitmek. “Sabit” kavramının yanıltıcılığını vurgulayan ECB bu kavramdan uzaklaşmayı önerdi. Avrupa Merkez Bankası’nın önerisi bu kripto para birimleri için onları “itibari para birimlerinden ayırt etmeyi sağlayacak” bir isim bulmak. ECB bu doğrultuda şu açıklamayı yaptı:
“‘Sabitkoin’ olarak adlandırılan varlıklar için bulunacak yeni isimde odak noktası ‘stabilite’ olmamalı.”