Avukat Ayça Aktolga Öztürk, bir çevrim içi yayında kripto para ve blockchain teknolojisi hakkındaki soruları yanıtladı. Kripto paraların bir borçlanma aracı olmadığını ifade eden Öztürk, bu paraların ülkemizde herhangi bir yasal zemini olmadığını söyledi.
İstanbul Barosu’nun düzenlemiş olduğu “Lojistikte Teknolojik Gelişmeler ve Hukuk” adlı çevrim içi yayında, kripto para ve blockchain hakkında bazı bilgiler aktarıldı. İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ayça Aktolga Öztürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Avukat Öztürk, Türkiye’de blockchain teknolojilerini ve kripto paraları düzenleyen herhangi bir yasa veya otorite bulunmadığını dile getirdi.
Öztürk, kripto paraların arkasında herhangi bir devlet, otorite veya özel sektörün bulunmadığı bir dijital değer olduğunu ifade etti.
“Kripto paralar para değildir”
Avukat Öztürk, kripto paraların para olmadığını, hatta menkul kıymet veya borçlanma aracı da olmadığını belirtti. Öztürk, “Zira bir menkul kıymet olması için kesinlikle arkasında bir pay olması, borçlanma aracı olması için sahibine bir hak veya alacaklılık hakkı vermesi gerekir. Dünyada bazı örnekleri olsa da genel olarak baktığımızda hisse senedi veya borçlanma aracıdır diyemeyiz.” dedi.
“Kripto paralar bir menkul kıymet vasfına sahip değildir, elektronik para değildir. Kendisi, dijital bir değerdir.”
Avukat Öztürk, aynı zamanda blockchain teknolojisinin en önemli çıktısının Bitcoin olduğunu da dile getirdi ve en bilinen kripto paranın BTC olduğunu söyledi.