ASX (Avustralya Menkul Kıymetler Borsası) listesinde de yer alan bir firma olan Sydney merkezli IoT Group, işlevsiz durumdaki bir kömür madeni işletmesi yeniden çalışır duruma geldiği takdirde Bitfury’nin Avustralyalı bayisinin kripto madenciliği donanımına sahip olmasnı sağlayacak bir anlaşma imzaladı.
IoT Group, pazartesi günü ASX ile ilgili duyurusunda, alt kuruluşu IoT Blockchain’in, bitcoin madenciliği donanımı devi Bitfury’nin Avustralya bayisi olan Royalti Blockchain Group ile bir ‘bağlayıcı koşul şartnamesi’ imzaladığını açıkladı.
Bahsedilen anlaşma, IoT Group’un Hunter Valley’de Redbank Güç İstasyonu (işlevsiz durumdaki bir kömür tesisi) tarafından beslenen bir Blockchain Uygulamaları Kompleksi organize etmesini sağlayacak. Daha önce bildirildiği üzere, IoT Group, iki hektarlık alana yayılmış madencilik istasyonu projesi için gereken gücü elde etmek adına Hunter Energy grubuyla birlikte çalışmaya başlamıştı. IoT yetkilileri, eğer başarılı olurlarsa aktifleştirdikleri güç istasyonundan toptan fiyatına enerji sağlayabileceklerini iddia ediyorlar.
Resmi açıklamada ASX uyum kuralları çerçevesinde net bir rakama ait detaylar görülmezken, anlaşmanın değerinin 190 milyon Avustralya Dolarının üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Sözleşmenin şartlarına göre, Royalti, Bitfury madencilik donanımını IoT Group tarafından sağlanan tesiste, en az beş yıl boyunca KWh başına 11 sent tutarıyla 20 megawatt güçle kuracak. Bununla karşılaştırıldığında, perakende satış fiyatları KWh başına 30 ila 45 sent arasında değişiyor.
Ancak, Hunter Energy’nin kripto para birimi madenciliği işlemine güç sağlamak için şimdi atıl durumdaki Redbank Power Station’ı satın alması ve yeniden düzenlemesi şart. Kömür tesisi 2014 yılında kapatılmıştı.
IoT, ASX duyurusunda şu ifadelere yer verdi:
“Tüm yatırımcılar, şartnamenin önceden belirlenmiş koşullar çerçevesinde geçerli olacağını bilmeliler, buna Hunter Energy’nin Redbank Güç İstasyonu’nun tüm yetkisini IoT’nin çıkarları gereğince üzerine alması da dahil… Eğer Hunter satın alma işlemini tamamlamazsa ya da rekabet şartname çerçevesinde gerçekleşmezse, söz konusu işlemde ilerleme kaydedilmesi mümkün olmayacaktır.”
Duyuruda, şartname dahilinde yasal bağlayıcılığı bulunan bir güç satın alma anlaşmasının da en geç 1 Ekim 2018’de gerçekleşeceği belirtildi.