Avustralyalı milyarder Andrew “Twiggy” Forrest, kurbanları dolandırmak için adının kullandığını iddia ettiği dolandırıcı kripto para reklamları nedeniyle Facebook’u mahkemeye veriyor.
Facebook’u kara para aklama yasalarını ihlal etmekle suçlayan Twiggy lakaplı milyarder ayrıca Facebook’un çözüm bulamadığı yasa dışı reklamlardan kar elde ettiğini iddia etti. Forrest, bu iddialar doğrultusunda Başsavcı Michaelia Cash’in onayı ile Commonwealth Ceza Yasası’nın 10. Bölümü kapsamındaki suçlamalarda bulundu.
Şikayette Facebook’un kullanıcı verilerine erişiminin yasa dışı reklamların, sahte haberlerin ve diğer istenmeyen internet materyallerinin çoğalmasına katkıda bulunduğunu iddia eden Forrest, şirketin reklamları kaldıramamasının “suçlu olduklarını gösteren bir umursamazlık” olduğunu söyledi.
Mahkeme belgelerine göre bir Avustralyalı kurban, dolandırıcı kripto reklamları sebebiyle 952.000 Avustralya doları (yaklaşık 680 bin dolar) kaybetti. Belgeler ayrıca birçok kurbanın milyonlarca dolar dolandırıldığını ortaya koydu.
Forrest’ın avukatları, dolandırılan kişilerin kesin sayısını veya kimliklerini bilmediklerini ancak zararın çok büyük olduğunu söyledi. Avukatlar ayrıca Forrest’ın kendisini dolandırıcılıktan uzaklaştırmak için reklamların Facebook’ta tanıtılmaya başlandığı Mart 2019 tarihinden bu yana yüz binlerce dolar harcadığını belirtti.
Facebook’un ana şirketi Meta’nın bir sözcüsü reklamları tespit ederek, dolandırıcı reklam verenleri engelleyerek ve bazı durumlarda mahkemeye başvurarak bu reklamları durdurmak için çok yönlü bir yaklaşım izlediklerini belirtti.
Facebook’un platformda dolandırıcılığın yayılmasını önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğine inanan Forrest, dolandırıcıların çoğunlukla denizaşırı ülkelerde bulunduğundan “kolayca izlenemediklerini” söyledi.
Avustralyalıları korumanın en iyi yolunun, Facebook’un kendisinin bir suç aracı olarak kullanılmasına izin vermekten caydırmak olduğunu belirten Forrest, açtığı dava hakkında;
Facebook, Avustralyalıları platformunun sahtekarlar ve dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılmasından korumak için kendi kendini düzenleme veya temel adımlar atma konusunda çok az istek gösterdi. Bu yüzden bu eylemi yapmaktan başka seçeneğim kalmadı.
açıklamalarında bulundu.
İlk duruşma 28 Mart tarihinde Batı Avustralya Sulh Mahkemesi’nde gerçekleştirilecek ve kesin duruşmanın 2022 yılı içerisinde yapılması bekleniyor. Facebook, Avustralya Mahkemeleri tarafından suçlu bulunursa para cezasına çarptırılabilecek ve reklamlarının çalışma şeklini değiştirmek zorunda kalabilecek.