Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayımlanan yeni standartlar doğrultusunda bankalar, kripto para varlıklarını açıklamak zorunda kalacak.
BIS bünyesinde bulunan Basel Bankacılık Denetim Komitesi, kripto paralar ve bankalara ilişkin önemli bir raporu duyurdu. Geleneksel finansta (TradFi) bankalar ve kredi veren finans kuruluşları için standartları belirleyen Basel Bankacılık Denetleme Komitesi (BCBS), 5 Ekim Perşembe günü kripto paralara ilişkin yeni bir şeffaflık zorunluluğu getirdi.
Sunulan yeni rapor ve detaylandırılan planlar kapsamında bankalar, bilançolarında barındırdıkları kripto paralara dair net verileri BCBS ile paylaşmak zorunda kalacak.
Düzenleyici kurum tarafından geçtiğimiz süreçte yapılan bir açıklamada, kripto para standartlarına ilişkin takiplerin yakından sürdürüldüğü ve gerekirse bunların değiştireceği belirtilmişti. BCBS tarafından yayınlanan raporda, birkaç ay önce ABD’de yaşanan bankacılık krizi 2008 mali krizinden bu yana sistem çapında en önemli bankacılık stresi olarak nitelendirilirken bu krizin faktörleri arasında bankaların kripto paralarla olan bağı gösterildi.
Raporda, 12 Mart’ta iflasını duyuran Signature Bank’ın kripto para endüstrisiyle olan ilişkisini ve bunlara olan bağlılık riskini anlayamadığı vurgulandı.
Özellikle ABD cephesinde yaşanan bankacılık krizleri, TradiFi yorumcuları tarafından bankaların kripto paralarla olan kontrolsüz ve bulaşıcı ilişkisine bağlanmıştı. Görünen o ki bu ilişkiyi kontrol altına almaya çalışan geleneksel finans aktörlerinin bu alandaki baskısı devam edecek.
Türkiye’nin de G20 üyesi olması nedeniyle Basel Bankacılık Denetleme Komitesi uyum taahhüttü bulunuyor.
İsviçre’nin Basel şehrinde kurulan dünya Gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %95’ini oluşturan dünyanın dört bir yanından ülkeleri temsil eden 63 merkez bankasını barındıran uluslararası finans kuruluşudur