Wall Street Journal 28 Eylül 2018 tarihinde suçluların yasa dışı aktivitelerden edindikleri paraları iki yıl boyunca kripto paralardan akladığını ve bu miktarın yaklaşık 90 milyon dolara denk geldiğini içeren bir makale yayınladı. Haber temel olarak ABD tabanlı popüler kripto para borsası ShapeShift’i konu almaktaydı ki ShapeShift o tarihlerde hiçbir kimlik bilgisi olmadan alım satım yapılmasına izin vermekteydi.
ShapeShift CEO’su ise konu hakkında verdiği cevapta WSJ’nin günlük işlemleri bile kara para aklama olarak gördüğünü öne sürmüştü. Kripto paraların kara para aklamak için kullanıldığı iddiası bu tarihlerden de öncesine dayanıyor ve genel olarak bankalar ile kripto para borsaları arasında bu tarz bir hakaret yarışı hep oldu.
Bankalar para gönderme hızı, güvenlik, parasal özgürlük gibi konularda kripto paralardan kötü olsa da, eldeki verilere göre kara para aklama konusunda kripto para borsalarından ve kripto paralardan çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. 19 Eylül 2018 tarihinde Danimarka’nın en büyük bankası Dankse Bank, kendi Estonya şubesinin 230 milyar dolarlık kara para aklama işine bulaştığını itiraf etmişti. ShapeShift’e yöneltilen iddialara kıyasla 25 kat çok daha fazla olan bu kara para aklama, o tarihlerde kripto paraların toplam piyasa hacminden bile çokd aha fazlaydı.
Bunun yanı sıra geçtiğimiz tarihlerde Bloomberg tarafından yayınlanan bir makalede, JP Morgan Chase, City Group, ING, HSBC, Deutsche Bank ve buna benzer dünyanın en büyük bankalarının yılda 2 milyar dolara yakın kara para aklandığı ortaya çıkarılmıştı.
Kripto paraların bankalardan kötü olduğu bir alan var ise, bu kesinlikle kara para aklama gibi gözüküyor.